ßßß
pumpkin legumine with almonds and tangerine syrup
Delikatna legumina i syrop mandarynkowy, czyli jesienno-zimowa synteza. Kiedy dynia powoli odchodzi w niepamięć, a mandarynki zaczynają królować, korzystam z okazji i przyrządzam jeden z ciekawszych w smaku deserów, jak do tej pory w swojej prywatnej "karierze". Legumina jest delikatna, a syrop mandarynkowy zdaje się pachnieć świętami.Kiedy ostatnio jechałam do Katowic, siedziałam w przedziale z grupką studentów. Jeden z nich powiedział do swojego znajomego: "Jeżeli zapach mandarynek z niczym ci się nie kojarzy, to znaczy, że nie miałeś prawdziwych świąt". Przyznam, że coś w tym jest.
/4 porcje/- 500g miąższu z dyni- 25g masła- 4 jajka- 3 łyżki syropu z agawy- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy- 50g siekanych migdałów- 90g kaszy manny- 30ml rumu- szczypta soli
Dynię gotujemy na parze w Speedcook, a następnie umieszczamy w naczyniu miksującym i ustawiamy tryb: obroty 3, czas 1 minuta. Żółtka jajek miksujemy z syropem z agawy. Następnie dodajemy miękkie masło, zmiksowaną dynię, posiekane migdały, skórkę pomarańczy i kaszę mannę. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie delikatnie łączymy z dyniową masą. Kokilki lekko natłuszczamy, a następnie wypełniamy równomiernie leguminą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno z dodatkiem syropu mandarynkowego.Syrop mandarynkowy/ok. 1 litr syropu/
- 1,5kg mandarynek- 300g cukru trzcinowego- 1 cytryna- 1 laska waniliiMandarynki i cytrynę pozbawiamy skórki. Wyciskamy z owoców sok i wlewamy go do garnuszka. Laskę wanilii przekrajamy na pół, pozbawiamy ziaren, które dodajemy do soku z owoców. Dodajemy cukier i doprowadzamy syrop do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować do zgęstnienia (ok. 15 minut).Gorący syrop przelać przez sitko. Po ostudzeniu przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu do 3 miesięcy.