Wykonanie
Nie da się ukryć, że ostatnimi czasy przepisy na Relish Meals pojawiają się trochę rzadziej. Kto zagląda na fanpage mojego bloga wie jednak, że jako tegoroczna maturzystka, przy okazji już przygotowująca się do przeprowadzki do Anglii, kończąca pierwszy pisarski projekt i wydająca swego czasu małą fortunę na wakacyjne koncerty, choć chciałabym, by dzień trwał choć odrobinę dłużej, nic w tej kwestii nie zmienię. I choć przepisów w zanadrzu mam mnóstwo, trzeba poświęcić się temu, co ważniejsze, a może i przyjemniejsze.Dziś prezentuję
miks smaków, który swego czasu niezwykle przypadł mi do gustu. To bardzo smaczne, pożywne i całkiem zdrowe śniadanie, które da się przygotować w dosłownie kilka minut.
Suszone morele są bogate w potas i fosfor, poprawiają kondycję skóry, a także - tak samo jak
płatki owsiane i
otręby - zawierają dużo błonnika .
Mleko kokosowe regeneruje
tkanki, a także wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Koniec końców jest bogatym źródłem
białka, przeciwutleniaczy, wielu witamin i minerałów .
Migdały wpływają zaś korzystnie
między innymi na pracę mózgu . Orzeźwia i dodaje energii. Naturalnie słodki, a jednocześnie bynajmniej nie mdły smak sprawia, że mus ten skradnie
serce chyba każdego, a właściwości odżywcze będą dodatkową pomocą w trakcie nauki (i nie tylko)./1 porcja/- 40g
płatków owsianych- 1 łyżka
otrębów owsianych- 50ml
mleczka kokosowego- 50g
ananasa*- 1 łyżeczka
rodzynek- 1 łyżeczka zmielonych
migdałów- 2
morele suszone- 1/4
laski waniliiPłatki owsiane,
otręby i ziarenka z
laski wanilii zalewamy gorącą
wodą i odstawiamy do czasu nasiąknięcia
płatków. Można zrobić to dzień wcześniej, wieczorem. Następnie przekładamy owsianą masę do blendera, dodajemy
mleko kokosowe,
rodzynki, pokrojone
morele i
ananasa. Miksujemy wszystkie składniki na jednolity krem i przelewamy do miseczki. Podajemy
solo lub z dowolnymi dodatkami**, opcjonalnie możemy schłodzić danie w lodówce przed podaniem.*można użyć
ananasa w syropie**u mnie -
rodzynki,
morele,
ananas