Wykonanie
Składniki:1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
śmietanki 30%2 łyżki
płatków owsianych Sante2 łyżki
otrębów owsianych Sante1 łyżeczka masy kajmakowej/krówkowej1 łyżka
rodzynek2 łyżeczki
migdałów w płatkachPrzepis:Do garnuszka wlewamy
mleko, dodajemy
płatki owsiane i
otręby. Do prowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Na koniec gotowania dodajemy
śmietankę, masę
krówkową oraz
rodzynki, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Następnie owsiankę przekładamy do naczynia, a wierzch posypujemy
płatkami migdałowymi i odrobiną
rodzynek.
Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%).Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów
Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania
serca, układu nerwowego oraz reguluję proces metabolizmu energetycznego.Popularność spożywania produktów, bogatych w błonnik wzięła się z jego właściwości. Błonnik oddziałując na układ trawienny, wchłania
wodę z organizmu i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu. Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.
Płatki owsiane są źródłem
białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E.
Płatki owsiane Sante zalecamy stosować jako dodatek do zup
mlecznych,
owocowych bądź warzywnych, a także używać ich do przyrządzania wielu innych potraw i deserów.