ßßß
Składniki:1/2 szklanki mleka1/4 szklanki śmietanki 30%2 łyżki płatków owsianych Sante2 łyżki otrębów owsianych Sante1 łyżeczka masy kajmakowej/krówkowej1 łyżka rodzynek2 łyżeczki migdałów w płatkachPrzepis:Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy płatki owsiane i otręby. Do prowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Na koniec gotowania dodajemy śmietankę, masę krówkową oraz rodzynki, trzymamy jeszcze chwilę na ogniu. Następnie owsiankę przekładamy do naczynia, a wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i odrobiną rodzynek.
Otręby wysokobłonnikowe wyróżniają się bardzo wysoką, bo aż 19-procentową zawartością błonnika roślinnego, którego ważną częścią są beta glukany (6%).Beta-glukany zwarte w owsie przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu. Oprócz błonnika i beta-glukanów Otręby Wysokobłonnikowe zawierają witaminę B1 (tiaminę). Tiamina przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania serca, układu nerwowego oraz reguluję proces metabolizmu energetycznego.Popularność spożywania produktów, bogatych w błonnik wzięła się z jego właściwości. Błonnik oddziałując na układ trawienny, wchłania wodę z organizmu i przyspiesza proces usuwania resztek pokarmu. Dzięki temu pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów.Płatki owsiane są źródłem białka i błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B oraz witaminy E. Płatki owsiane Sante zalecamy stosować jako dodatek do zup mlecznych, owocowych bądź warzywnych, a także używać ich do przyrządzania wielu innych potraw i deserów.