ßßß Cookit - przepis na Chałwowo-orzechowy pudding sernikowy

Chałwowo-orzechowy pudding sernikowy

nazwa

Wykonanie

Chałwa - ma zarówno swoich wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Ja sama, jeszcze jako dziecko, mimo swojego wielkiego pociągu do wszelkiego rodzaju słodyczy, podchodziłam do niej w nieco ostrożny sposób. Była dla mnie zdecydowanie zbyt mdła i zdecydowanie ginęła w szerokiej gamie wszelkiego rodzaju słodkości. Teraz? Słodyczy nie jem od lat, co oczywiście bynajmniej nie pokrywa się z założeniem "nie jem słodkiego". Dzięki mące sezamowej stworzyłam z odpowiednich proporcji swój własny, ukochany, chałwowy smak. Nie za mdły, nie za słodki - wyważony, stworzony do deserów, które wcale nie zagrażają ani zdrowiu, ani sylwetce. Ostatnimi czasy mąkę sezamową pałaszowałam najzwyczajniej w świecie, z jogurtem naturalnym i syropem klonowym, jednak w wolnej chwili pokusiłam się o przedstawiony dzisiaj sezamowy pudding sernikowy : to dopiero strzał w dziesiątkę ! Lekki nabiał, zdrowa chałwa, orzechy włoskie, a to wszystko przeniknięte nutą wanilii oraz cynamonu . Coś wspaniałego, coś, co trzeba było (bardzo) szybko powtórzyć. Czy to pod pretekstem deseru, czy też śniadania, a nawet kolacji. Niezwykle bogata w białko i błonnik mąka sezamowa, pełne zdrowych tłuszczów orzechy laskowe i ceniony za zdrowotne właściwości mielony len, połączone z nabiałem oraz syropem klonowym, stworzyły danie, obok którego nie tylko nie można przejść obojętnie, ale które można zajadać niezależnie od tego, czy lato spędza się pod sztandarem diety, czy też wakacyjnej rozpusty .
/1-3 porcje/
- 150g jogurtu naturalnego
- 150g twarożku naturalnego
- 30g mąki sezamowej
- 1,5 łyżki syropu klonowego
- 15g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka mielonego lnu
- szczypta cynamonu
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Jogurt naturalny miksujemy ze wszystkimi składnikami poza orzechami włoskimi. Orzechy laskowe pozbawiamy skórki poprzez gotowanie ich przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie siekamy je na małe kawałki i łyżką łączymy z masą. Przekładamy pudding do miseczki i wedle uznania: zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce, lub też zajadamy od razu z ulubionymi dodatkami. U mnie: jeżyny.
/1-3 servings/
- 150g plain yoghurt
- 150g cream cheese
- 30g sesame flour
- 1,5 tbsp maple syrup
- 15g hazelnuts
- 1 bsp flax
- pinch of cinnamon
- 1/3 tsp vanilla extract
Mix yoghurt with all the ingredients apart from hazelnuts. Remove the hazelnuts' rind by cooking them in boiling water for 3 minutes. Then, chop the hazelnuts and stir in the pudding batter. Pour the pudding in a bowl and leave to cool for a few hours or serve immediately. Serve with your favourite additions (here: blackberries).
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/08/chawowo-orzechowy-pudding-sernikowy.html