Wykonanie
Chałwa - ma zarówno swoich wielkich miłośników, jak i zagorzałych przeciwników. Ja sama, jeszcze jako dziecko, mimo swojego wielkiego pociągu do wszelkiego rodzaju
słodyczy, podchodziłam do niej w nieco ostrożny sposób. Była dla mnie zdecydowanie zbyt mdła i zdecydowanie ginęła w szerokiej gamie wszelkiego rodzaju słodkości. Teraz?
Słodyczy nie jem od lat, co oczywiście bynajmniej nie pokrywa się z założeniem "nie jem słodkiego". Dzięki
mące sezamowej stworzyłam z odpowiednich proporcji swój własny, ukochany,
chałwowy smak. Nie za mdły, nie za słodki - wyważony, stworzony do deserów, które wcale nie zagrażają ani zdrowiu, ani sylwetce. Ostatnimi czasy
mąkę sezamową pałaszowałam najzwyczajniej w świecie, z
jogurtem naturalnym i
syropem klonowym, jednak w wolnej chwili pokusiłam się o przedstawiony dzisiaj
sezamowy pudding sernikowy : to dopiero strzał w dziesiątkę ! Lekki
nabiał, zdrowa
chałwa,
orzechy włoskie, a to wszystko przeniknięte nutą
wanilii oraz
cynamonu . Coś wspaniałego, coś, co trzeba było (bardzo) szybko powtórzyć. Czy to pod pretekstem deseru, czy też śniadania, a nawet kolacji. Niezwykle bogata w
białko i błonnik
mąka sezamowa, pełne zdrowych tłuszczów
orzechy laskowe i ceniony za zdrowotne właściwości mielony len, połączone z
nabiałem oraz
syropem klonowym, stworzyły danie, obok którego nie tylko nie można przejść obojętnie, ale które można zajadać niezależnie od tego, czy lato
spędza się pod sztandarem diety, czy też wakacyjnej rozpusty .

/1-3 porcje/- 150g
jogurtu naturalnego- 150g
twarożku naturalnego- 30g
mąki sezamowej- 1,5 łyżki
syropu klonowego- 15g
orzechów laskowych- 1 łyżeczka mielonego lnu- szczypta
cynamonu- 1/3 łyżeczki ekstraktu z
waniliiJogurt naturalny miksujemy ze wszystkimi składnikami poza
orzechami włoskimi.
Orzechy laskowe pozbawiamy skórki poprzez gotowanie ich przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Następnie siekamy je na małe kawałki i łyżką łączymy z masą. Przekładamy
pudding do miseczki i wedle uznania: zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej całą noc w lodówce, lub też zajadamy od razu z ulubionymi dodatkami. U mnie:
jeżyny.

/1-3 servings/- 150g plain yoghurt- 150g cream cheese- 30g
sesame flour- 1,5 tbsp maple
syrup- 15g hazelnuts- 1 bsp flax- pinch of cinnamon- 1/3 tsp vanilla extractMix yoghurt with all the ingredients apart from hazelnuts. Remove the hazelnuts' rind by cooking them in boiling water for 3 minutes. Then, chop the hazelnuts and stir in the
pudding batter.
Pour the
pudding in a bowl and leave to cool for a few hours or
serve immediately.
Serve with your favourite additions (here: blackberries).