ßßß Cookit - przepis na Gofry z kaszy manny

Gofry z kaszy manny

nazwa

Wykonanie

gofry z kaszy manny z domowym dżemem truskawkowo-rabarbarowym i musem dyniowo-jabłkowym
semolina waffles with homemade strawberry-rhubarb jam and pumpkin-apple mousse
Otrząsam się z myśli, lawiruję między książkami.
Piekę gofry, jedne z najlepszych. W gruncie rzeczy, kasza manna to całkiem świetna, a trochę niedoceniana rzecz. Kryje się pod postacią ciepłej, lekkostrawnej zupy mlecznej, w ciastkach, sernikach, wielu puddingach, leguminach, a nawet plackach . Koniec końców znalazła swoje miejsce także w gofrach. Sycących, chrupiących z wierzchu, miękkich w środku. Idealnych.
Gdyby pogoda dostosowała się do grudnia, ten słodki deser lub śniadanie niewątpliwie stanowiłoby kontrast do widoku za oknem. Tymczasem - śniegu brak, mróz gdzieś się zapodział. Zimne powietrze nie ujawnia się pod postacią pary, nie widać nigdzie sopli lodu, a nawet zamarzniętych kałuży. Pozostaje słuchanie świątecznych kolęd i szykowanie świątecznych prezentów, kupowanie słodkich kremów (o czym wczoraj TUTAJ), a gdzieś pomiędzy znalezienie chwili na gofry - comfort food, nawet to zimowe.
/1 porcja/
- 30g kaszy manny
- 30g mąki żytniej
- 1 jajko
- 60ml mleka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Kaszę mannę wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać stopione masło, jajko, syrop z agawy i mleko. Zmiksować składniki na gładką masę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy kilka minut do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.
S
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/506-tuesday-gdzie-ta-kasza-zdrowe.html