Wykonanie

gofry z
kaszy manny z domowym
dżemem truskawkowo-
rabarbarowym i musem
dyniowo-
jabłkowymsemolina waffles with homemade strawberry-rhubarb jam and pumpkin-apple mousse

Otrząsam się z myśli, lawiruję
między książkami.Piekę gofry, jedne z najlepszych. W gruncie rzeczy,
kasza manna to całkiem świetna, a trochę niedoceniana rzecz. Kryje się pod postacią ciepłej, lekkostrawnej zupy
mlecznej, w ciastkach, sernikach, wielu puddingach, leguminach, a nawet plackach . Koniec końców znalazła swoje miejsce także w gofrach. Sycących, chrupiących z wierzchu, miękkich w środku. Idealnych.Gdyby pogoda dostosowała się do grudnia, ten słodki deser lub śniadanie niewątpliwie stanowiłoby kontrast do widoku za oknem. Tymczasem - śniegu brak, mróz gdzieś się zapodział. Zimne powietrze nie ujawnia się pod postacią pary, nie widać nigdzie
sopli lodu, a nawet zamarzniętych kałuży. Pozostaje słuchanie świątecznych kolęd i szykowanie świątecznych prezentów, kupowanie słodkich kremów (o czym wczoraj TUTAJ), a gdzieś pomiędzy znalezienie chwili na gofry - comfort food, nawet to zimowe.


/1 porcja/- 30g
kaszy manny- 30g
mąki żytniej- 1
jajko- 60ml
mleka- 1 łyżeczka
masła- 1 łyżeczka
syropu z agawy- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejKaszę mannę wymieszać z
mąką,
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną. Następnie dodać stopione
masło,
jajko,
syrop z agawy i
mleko. Zmiksować składniki na gładką masę. Piec gofry w rozgrzanej gofrownicy kilka minut do zarumienienia. Podawać z ulubionymi dodatkami.

S