Wykonanie
Kulki z Bourbonem będą
hitem świątecznych
słodyczy, są bowiem niebezpiecznie uzależniająco pyszne. To kulki
rodem z Ameryki, stąd Bourbon. Możnaby go zastąpić Tennessee
whisky, jeżeli mówimy o mocnych trunkach amerykańskich.Poczytałam trochę o obu i oto
wyniki moich studiów:Bourbon i Tennessee
whisk(e)yWśród kilku rodzajów
whisk(e)y amerykańskiej, dwa robią karierę światową.
Mowa tutaj o Bourbonie i Tennessee
Whisk(e)y (w
skrócie TW). Dlaczego taka pisownia
whisk(e)y? Ponieważ obie wersje są poprawne, chociaż
whisky bez 'e', jest wersją amerykańską.BourbonAby
whisky mogła nosić nazwę bourbon, zboże użyte do jej produkcji musi zawierać przynajmniej 51%
kukurydzy. Oprócz tego bourbon musi leżakować w nowych, wypalanych od środka beczkach dębowych przynajmniej przez 2 lata. Jedynym ograniczeniem geograficznym dotyczącym bourbona jest konieczność produkcji na terenie USA.Tennessee
Whiks(e)yJak nazwa wskazuje, Tennessee
whisk(e)y musi pochodzić z Tennessee. To co wyróżnia Tennessee
whisk(e)y, to proces zwany charcoal mellowing, który polega na sączeniu destylatu przez kolumnę z węglem drzewnym. Proces ten łagodzi smak TW.Tennessee
whisk(e)y tak naprawdę w smaku niewiele różni od bourbona.Wracając do przepisu na kulki z Bourbonem, zamiast niego można spokojnie użyć każdego innego
alkoholu zbliżonego do
whisky, smak i tak będzie doskonały.
Składniki: na 40 - 45 sztuk1 kubek pokruszonych
herbatników pełnozbożowych (ja użyłam Łakotek, to moje ulubione)1 kubek posiekanych
orzechów pekan albo włoskich1 kubek
cukru pudru2 łyżeczki
kakao naturalnego1/4 kubka bourbona albo innej
whisky1 i 1/2 łyżeczki
syropu kukurydzianegocukier puder do obtoczenia kulek
Jak zrobiłam:
Ciasteczka rozdrobniłam wałkiem do ciasta na okruszki. Dodałam posiekane
orzechy,
cukier puder i
kakao.Wymieszałam
syrop kukurydziany i
whisky. Dodałam mieszaninę
ciasteczkową i dobrze wymieszałam. Uformowałam kuleczki o średnicy 1.5 - 2 cm.Obtoczyłam je w cukrze pudrze. Zostawiłam w chłodnym miejscu.
Kupiłam już kilka pięknych puszek metalowych, które zamierzam napełnić kulkami z Bourbonem,
ciasteczkami świątecznymi z karmelem,
truflami w pistacjach i ..... mam jeszcze wiele pomysłów, ale o nich będzie w kolejnych wpisach.