Wykonanie
Tłusty czwartek nadchodzi nieubłaganie i dlatego też postanowiłam wyczarować coś kalorycznego, ale niekoniecznie tłustego.
Trufle, bo o nich
mowa, powinny zadowolić każdego czekoladoholika, ponieważ od nadmiaru
kakao aż kręci się w głowie! Niech w przepisie nie zmyli Was duża ilość
cukru pudru, bo nasze urocze kule wcale nie należą do słodkich.
Składniki:250 g
twarogu250 g
cukru pudru200 g gorzkiego
kakao250 g drobno posiekanych
orzechów (u mnie ziemne)
kakao do obtaczaniaPrzygotowanie:
Twaróg zmiksuj z
cukrem pudrem i
kakao.Dodaj posiekane
orzechy i wymieszaj łyżką (ja zrobiłam to dłońmi, bo masa była za ciężka do wyrobienia łyżką)Masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli będzie za luźna należy dodać jeszcze
kakao.Z masy formuj dłońmi małe kuleczki (polecam zwilżyć dłonie
wodą).Każdą uformowaną
truflę obtocz w
kakao. Tak przygotowane
trufle włóż do lodówki, aby stężały.P.S. Chciałam pokazać Wam wersję z
kokosem, jednak mój partner sukcesywnie się ich pozbył. Krzyczałam? Nieee, przecież to w pewnym sensie komplement!Przepis bierze udział w akcji: