Wykonanie
Hoł,No to mamy nowy rok. Oesuu, jak dobrze, że już jest styczeń, za chwil parę wiosna...niech no tylko te -300 st przejdzie
bokiem i znów będzie kolorowo. Nie, żebym nie lubiła zimy, ale mln na minusie mnie nie kręci ;d Każde wyjście z domu doprowadza mnie do szału, te szale, czapy, od których elektryzują mi się włosy, buciory i inneeee....dobra, narzekam ;d No to co by tu...? Postanowienia pewnie macie jakieś?Ja nie mam jakiś konkretnych, raczej idę tak jak dotychczas, chociaż nie, mam kilka, ale to są raczej pobożne życzenia, które zamierzam przekuć na moją korzyść ;d No i tyle chyba z noworocznych hiciorów :)Nowy rok, pierwszy post i w
sumie o czym by Wam ? O
kaszy, bo akurat na śniadanie sobie taką podałam. Bardzo prosta, szybka propozycja, bo w czasie, kiedy
kasza dochodzi, można na przykład robić makijaż, jeśli komuś śpieszy się wybitnie ;dAa! Proporcje podaję na tzw piękne oko, któż by się przejmował gramaturą zaraz po 7:00 ?;dEnjoy!Przygotowanie: ok 20 minutSkładniki:pół szklanki
kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)szklanka
wody do gotowania
kaszy1 średnie
jabłkoszczypta
kardamonuszczypta
cynamonukilka łyżek
płatków migdałowych - prażonychszczypta
solisok z połowy
pomarańczy* porcje na dwie osoby
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem kilka
razy parzę wrzątkiem, następnie przelewam zimną
wodą, odcedzam. Wrzucam do garnka, podlewam odmierzoną
wodą. Dodaję pokrojone w kostkę
jabłko ( bez skóry),
sól, gotuję na wolnym ogniu do momentu aż
kasza wchłonie całą
wodę.
Kaszy nie mieszam, jedynie sprawdzam co jakiś czas poziom
wody, można ewentualnie jej trochę dodać, jeśli okaże się, że
kasza jeszcze chwilę potrzebuje. Pod koniec gotowania dodałam
kardamon.W
między czasie prażę
płatki migdałów.
Kaszę gotowałam jakieś 15 minut. Po tym czasie dodałam do niej sok z
pomarańczy, po czym zostawiłam ją jeszcze pod przykryciem na chwilę, aby nim przeszła.Do
kaszy dodaję jeszcze szczyptę
cynamonu.
Kaszę z
jabłkiem przekładam do miski, posypuję
płatkami migdałów, jeszcze odrobiną
cynamonu oraz kilkoma wiórkami
gorzkiej czekolady.Smacznego !



