Wykonanie
Ciambelline to po włosku pączki - jednak te
precelki to raczej
ciasteczka - ale bardzo smaczne. Popularne we Włoszech szczególnie w okresie karnawału, jak nasze pączki czy
faworki :) Można je robić w kształcie precli lub okrągłe jak oponki. Są szybkie i proste w wykonaniu.Spróbujcie, jak smakuje karnawał w Italii :)

SKŁADNIKI (2 blachy - około 40 sztuk)500 g
mąki pszennej200 g
cukru160 g
białego wina półwytrawnego160 g
oliwy extra vergine2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIEWszystkie składniki mieszamy w misce, lub krótko miksujemy. Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego. Rolujemy wałeczki i zawijamy w
precelki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) - do zrumienienia. Studzimy na kratce i oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego :)
