Wykonanie

Pyszne, błyskawiczne w przygotowaniu. Nie wymagają użycia nawet foremek :) Fantastycznie smakują do popołudniowej
kawy :) Przepis już czas jakiś temu znalazłam w gazetce "Palce lizać styczeń 2013" Szkoda, że dopiero dzisiaj się doczekał na swój debiut u mnie. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to polecam baaaardzo :)Składniki:500g
mąki pszennej200g
cukru160ml
oliwy lub
oleju rzepakowego160ml białego
półwytrawnego wina2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solicukier puder do posypaniawykonanie thermomix:Wszystkie składniki zaczynając od płynnych umieścić w naczyniu. Zagnieść ciasto 2-3 min/obr interwał.Z ciasta formować kulki, które następnie rolować w wałeczki o długości ok. 25 cm. Zapleść końce na krzyż robiąc
precelki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok 12-15 minut. Studzić na kratce, a zimne oprószyć lub obtoczyć w cukrze pudrze.wykonanie tradycyjne:Wszystkie składniki bardzo dokładnie wyrobić malakserem. Z ciasta formować kulki, które następnie rolować w wałeczki o długości ok. 25 cm. Zapleść końce na krzyż robiąc
precelki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni przez ok 12-15 minut. Studzić na kratce, a zimne oprószyć lub obtoczyć w cukrze pudrze. Smacznego :)


