Wykonanie
Po organizowanej jakiś czas temu imprezie zaległo u mnie kilka butelek z
piwem. Lubię
piwo, ale nie pijam go na co dzień np. do filmu, tylko na imprezach. Chciałam je więc wykorzystać m.in. do naleśników na
piwie. Niestety, ale muszę się przyznać, że nadal nie potrafię zrobić dobrych naleśników - nie ważne czy ze "sprawdzonych" przepisów, czy na oko - jeszcze nigdy mi nie wyszły takie, z których bym była do końca zadowolona. Resztę butelki postanowiłam spożytkować na
chleb. Przepis znalazłam na tym blogu, nic w nim nie zmieniałam, tylko piekłam w formie o innych wymiarach.

Składniki:450 g
mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru1,5 łyżki
oliwy z oliwek + dowolny tłuszcz do wymarowania blachy350 ml
piwaWymieszać ze
sobą suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Dolać do nich
oliwę i
piwo, szybko wyrobić ciasto. Nie uzyskałam gładkiej kuli, ciasto pozostało trochę lejące. Wysmarować tłuszczem formę (moja miała wymiary 25 cm x 12 cm) i przenieść do niej ciasto. Piec w 210 C przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec dalsze 20 minut.
Chleb wyszedł sypki, delikatny, strukturą przypominający bardziej ciasto niż
pieczywo, z wyraźnym posmakiem
drożdży (nie
piwa), co mi akurat odpowiada. Następnym razem zmniejszyłabym ilość
soli, ale ja na co dzień używam jej w śladowych ilościach.
Chleb zyskał aprobatę mojej Babci, co nie jest łatwe :DKoszt: ok. 3 zł