Wykonanie

Do tej
pory cała skórka z obranej dyni lądowała w śmietniku. Czy naprawdę jest tak bezużyteczna? A gdyby tak ją wykorzystać?
Dyniowe chipsy- czyli jak zrobić coś z niczego.Kiedy w Wasze ręce trafi cała
dynia, która niekiedy waży ponad 5 kg stajecie przed dylematem co zrobić z całą masą niepotrzebnych pozostałości - skórką i pestkami. Nikomu nie trzeba chyba podpowiadać, że pestki łatwo wysuszyć, a
potem zjeść je samo lub dodać do ulubionego dania. Skórka za to świetnie sprawdzi się w roli chrupiących
chipsów, pieczonych z dodatkiem
oliwy,
czosnku,
ziół,
papryki i czegotylko chcecie. Zamiast marnować jedzenie, zacznij je chrupać!***Pumpkin
chipsUntill now all the skin peeled of pumpkin end up in the trash bin. But is it really so useless? Or one might use it? Pumpkin cheaps - i.e. how to
make something out of nothing.When you get a pumpkin that can weight even
more than 5 kg you always face the same dilemma - what to do with all the rest - skin and seeds. Everyone knows you can easily dry seeds and later on eat them or add to your favourite dish. The skin tastes great if you prepare it as a crunchy
chips seasoned with
olive oil, garlic, herbs, pepper and anything you want. Instead of wasting food, munch it!

czas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz?skórki z dyni, umytej i osuszonej
oliwydowolnych dodatków:
czosnku,
ziół,
soli,
papryki,
sera, etcCo teraz?1. Skórkę wymieszaj z
oliwą i swoimi dodatkami.2. Wyłóż je pojedynczo na blachę (tak, żeby wzajemnie na siebie nie nachodziły) i piecz w temp. 200 C przez ok. 20-30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj. Po 20 minutach musisz sprawdzać ich chrupkość, żeby się nie spaliły.

Pumpkin skin
chipspreparation
time: 30 minutesWhat do you need?Skin of pumpkin
olive oilany additions: garlic, herbs, pepper, cheeseWhat now?1. Add
olive oil, your additions and mix it with the skin.2. Put the skin on a layered form (so they don't touch each other), fry for 20-30 minutes. Stiring from
time to
time. After 20 minutes you must watch if the
chips don't burn.