Wykonanie

Naleśniki z
serem i
pomarańczami, polane
syropem klonowym i posypane prażonymi
migdałamiNaleśniki mojej fantazji i smaków mojego domowego szczęścia :)Danie może być smacznym śniadaniem, słodkim obiadem, deserem i wieczorną zachcianką.Składniki na ciasto:2
jajka1 szklanka
mąki pszennej tortowej1 szklanka
mąki żytniej3 szklanki
mlekaszczypta
soli morskiejłyżka roztopionego
masłaSkładniki na nadzienie:4
pomarańcze7 łyżek
serka homogenizowanego6 łyżeczek
cukru trzcinowego3 łyżki soku z
pomarańczy (świeżo wyciśniętego)garść
migdałów prażonych
syrop klonowyWykonanie:Ciasto na naleśniki wszystkim dobrze znane, a więc tradycyjnie, w misce złączyłam mikserem wszystkie składniki, czyli
jajka,
mąkę,
mleko,
sól i
masło na konsystencję lekko kremowej
śmietany. Użyłam
mąki żytniej dla podwyższenia walorów witaminowych i dietetycznych. Na patelni przystosowanej do smażenia naleśników roztopiłam odrobinę
masła i w kolejności usmażyłam z tych proporcji 9 naleśników z obu stron.W osobnej miseczce rozrobiłam
serek z
sokiem z
pomarańczy i
cukrem na gładki krem.
Pomarańcze umyłam, okroiłam z zewnątrz dokładnie ze skóry, a następnie pokroiłam w plastry.
Migdały uprażyłam na małym ogniu w garnku o grubym dnie na złocisty kolor.Naleśnik od wewnętrznej strony posmarowałam kremem, który wcześniej przygotowałam, ułożyłam na nim plastry
pomarańczy i zawinęłam. Zewnętrzną stronę ozdobiłam jeszcze plastrami
pomarańczy, posypałam
migdałami i polałam
syropem klonowym.









Smacznego.