Wykonanie

Składniki:500 g
wątróbki z
indyka (bądź innej drobiowej)2
jabłka1
cebula2 łyżki
rodzynek250 ml
wytrawnego czerwonego wina1-2 łyżki
octu balsamicznego z
czerwonego wina1 łyżka
ziół prowansalskich1,5 szklanki
mlekasól do smaku
pieprz100 g
maki pszennej2 łyżki
oliwy100 g
masłaWykonanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia, zalewamy
mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. (W ten również sposób możemy
wątróbkę przechowywać do 3 dni, stanie się ona delikatniejsza i utrzyma swoją świeżość). W tym czasie kroimy
cebule w piórka,
jabłka dokładnie umyte w pól księżyce razem ze skórką.
Wątróbkę dokładnie wypłukujemy w wodzie po godzinie moczenia się w
mleku i osuszamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy na patelni
oliwę razem z
masłem (1 łyżka
oliwy + około 50 g
masła) i oprószoną lekko w mace
wątróbkę smażymy z obydwu stron. W osobnej patelni podsmażamy na pozostałym tłuszczu
cebulkę z
jabłkiem i
rodzynkami, a nastąpienie przekładamy do
wątróbki łącząc całość, dodajemy
pieprz,
zioła prowansalskie, podlewamy
winem i dusimy przez chwilkę.Na koniec podlewamy jeszcze
octem balsamicznym, solimy do smaku i serwujemy.Dekorujemy świeżymi
ziołami.To danie nie wymaga oprószania
mąką, wówczas będzie ono lżejsze. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Niemniej jednak pragnę zapewnić o bardzo dobrym jego smaku i choć
podroby nie nalezą do najzdrowszych to raz na jakiś czas warto po nie sięgać ze względu na bogactwo witaminowe,
miedzy innymi żelazo i tworzyć dania łączone z innymi składnikami dla wzbogacenia, uzyskując tym samym eksplozję smaku :)Smacznego.