ßßß Cookit - przepis na Wątróbka z indyka z jabłkiem i rodzynkami podlana czerwonym winem

Wątróbka z indyka z jabłkiem i rodzynkami podlana czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500 g wątróbki z indyka (bądź innej drobiowej)
2 jabłka
1 cebula
2 łyżki rodzynek
250 ml wytrawnego czerwonego wina
1-2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina
1 łyżka ziół prowansalskich
1,5 szklanki mleka
sól do smaku
pieprz
100 g maki pszennej
2 łyżki oliwy
100 g masła
Wykonanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia, zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. (W ten również sposób możemy wątróbkę przechowywać do 3 dni, stanie się ona delikatniejsza i utrzyma swoją świeżość). W tym czasie kroimy cebule w piórka, jabłka dokładnie umyte w pól księżyce razem ze skórką. Wątróbkę dokładnie wypłukujemy w wodzie po godzinie moczenia się w mleku i osuszamy na papierze kuchennym. Rozgrzewamy na patelni oliwę razem z masłem (1 łyżka oliwy + około 50 g masła) i oprószoną lekko w mace wątróbkę smażymy z obydwu stron. W osobnej patelni podsmażamy na pozostałym tłuszczu cebulkę z jabłkiem i rodzynkami, a nastąpienie przekładamy do wątróbki łącząc całość, dodajemy pieprz, zioła prowansalskie, podlewamy winem i dusimy przez chwilkę.
Na koniec podlewamy jeszcze octem balsamicznym, solimy do smaku i serwujemy.
Dekorujemy świeżymi ziołami.
To danie nie wymaga oprószania mąką, wówczas będzie ono lżejsze. Można je przygotowywać na wiele sposobów. Niemniej jednak pragnę zapewnić o bardzo dobrym jego smaku i choć podroby nie nalezą do najzdrowszych to raz na jakiś czas warto po nie sięgać ze względu na bogactwo witaminowe, miedzy innymi żelazo i tworzyć dania łączone z innymi składnikami dla wzbogacenia, uzyskując tym samym eksplozję smaku :)
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/07/watrobka-z-indyka-z-jabkiem-i.html