Wykonanie
Oto pierniczki wyjątkowo nadające się dla łakomczuchów, którzy nie
mogę doczekać się, kiedy pierniczki zmiękną. Te są dobre od razu po upieczeniu. Ja moich w tym roku nie dekorowałam, chcąc uniknąć zbędnego
cukru i kalorii. Może zbyt ładnie nie wyglądają, ale są przepychotki :)

SKŁADNIKI2 dag
drożdży;2 łyżki ciepłego
mleka;2 szklanki
mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);3/4 szklanki
cukru pudru;2 łyżki
miodu;1
jajko;2 łyżki
masła;1 łyżeczka
sody;3 łyżeczki
przyprawy do pierników;1 łyżeczka
cynamonu.WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Odstawiamy na 10 minut.
Mąkę przesiewamy z
cukrem, dodajemy
sodę,
cynamon i
przyprawę piernikową.
Miód z
masłem rozpuszczamy. Dodajemy do
mąki, wbijamy
jajo i wlewamy
drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.