ßßß Cookit - przepis na PIERNICZKI DROŻDŻOWE

PIERNICZKI DROŻDŻOWE

nazwa

Wykonanie

Oto pierniczki wyjątkowo nadające się dla łakomczuchów, którzy nie mogę doczekać się, kiedy pierniczki zmiękną. Te są dobre od razu po upieczeniu. Ja moich w tym roku nie dekorowałam, chcąc uniknąć zbędnego cukru i kalorii. Może zbyt ładnie nie wyglądają, ale są przepychotki :)
SKŁADNIKI
2 dag drożdży;
2 łyżki ciepłego mleka;
2 szklanki mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);
3/4 szklanki cukru pudru;
2 łyżki miodu;
1 jajko;
2 łyżki masła;
1 łyżeczka sody;
3 łyżeczki przyprawy do pierników;
1 łyżeczka cynamonu.
WYKONANIE
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę piernikową. Miód z masłem rozpuszczamy. Dodajemy do mąki, wbijamy jajo i wlewamy drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2015/12/pierniczki-drozdzowe.html