Wykonanie
Cake pops to nic innego jak
ciasteczka na patyku. U mnie powstały z poświątecznych, suchych ciast. Jak to zwykle bywa na święta, ciast na
stole jest moc. Później jednak trzeba uciekać się do pewnych chwytów, aby jedzenie się nie zmarnowało. I właśnie w ten sposób powstały moje pyszne
cake pops.
SKŁADNIKIokoło 40 dag suchego ciasta z
proszkiem do pieczenia Delecta (piernik,
biszkopt, babka, ewentualnie kupne
ciastka)12 dag
serka mascapone;30 dag nutelli lub
czekolady;około 10 dag
masła;posypka Dekorada Delecty maczek smak
truskawkowy;posypka Dekorada Delecty maczek smak
owocowy tutit frutti;posypka Dekorada Delecty maczek smak
mango;posypka Dekorada Delecty
owocowy smak;patyki do lizaków.WYKONANIECiasto kruszymy, aby powstały okruchy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej z dodatkiem
masła (troszeczkę odlewamy do polania kuleczek). Dodajemy
serek. Do masy czekoladowej dodajemy pokruszone ciasto. Wszystko dobrze mieszamy. Masę wkładamy do zamrażalnika na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy i formujemy kulki. Gotowe kuleczki nakładamy na patyczek. Polewamy pozostawiona wcześniej
czekoladą i posypujemy kolorowa posypką.
Chciałabym zwrócić Waszą uwagę na nową
serię posypek Dekorada Delecta. Posypki te zawierają
sok owocowy, naturalny aromat i barwniki pochodzenia naturalnego. Już po otworzeniu
torebki możemy przekonać się, że posypki nie są „sztuczne”, a wkoło unosi się piękny
owocowy zapach.