Wykonanie
Ze względów zdrowotnych zostałam zmuszona do przejścia na dietę bez laktozy i bez glutenu. O ile od glutenu się już odzwyczaiłam, za to z laktozą będzie duży problem... Jestem wielką fanką
mleka krowiego,
twarogu i
serów. Dlatego muszę poszukiwać jakiś zamienników. Zaczynamy od
mleka - na pierwszy ogień idzie moje ulubione
mleko roślinne -
mleko kokosowe :)
szklanka
wiórków kokosowych2 szklanki gorącej
wodyWiórki zalej szklanką gorącej
wody, zostaw pod przykryciem na ok. 2h. Następnie przeżuć do blendera, zalej połową szklanki wrzątku i dokładnie zblenduj. Zawartość blendera przełóż na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską. Pozostaw, aby dokładnie odcedzić
mleko. Następnie masę przełóż ponownie do blendera, zalej ponownie połową szklanki wrzątku, zblenduj i ponownie odcedź przez gazę. Gotowe
mleko przelej do szklanej butelki. Przechowuj je w lodówce.