ßßß Cookit - przepis na Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe

nazwa

Składniki

Wykonanie

Ze względów zdrowotnych zostałam zmuszona do przejścia na dietę bez laktozy i bez glutenu. O ile od glutenu się już odzwyczaiłam, za to z laktozą będzie duży problem... Jestem wielką fanką mleka krowiego, twarogu i serów. Dlatego muszę poszukiwać jakiś zamienników. Zaczynamy od mleka - na pierwszy ogień idzie moje ulubione mleko roślinne - mleko kokosowe :)
szklanka wiórków kokosowych
2 szklanki gorącej wody
Wiórki zalej szklanką gorącej wody, zostaw pod przykryciem na ok. 2h. Następnie przeżuć do blendera, zalej połową szklanki wrzątku i dokładnie zblenduj. Zawartość blendera przełóż na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską. Pozostaw, aby dokładnie odcedzić mleko. Następnie masę przełóż ponownie do blendera, zalej ponownie połową szklanki wrzątku, zblenduj i ponownie odcedź przez gazę. Gotowe mleko przelej do szklanej butelki. Przechowuj je w lodówce.
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2016/01/domowe-mleko-kokosowe.html