Wykonanie
Kolejna, świąteczna prop ozycja. Ty m razem moje ulubione ciasto - sernik ;) Oczywiście w wersji odch udzonej i bezgl utenowej. Cu downie pachnie pierniczkami, idealna propozycja dla małych i dużych łakom czuchów :)

CIASTO:150g
mąki jaglanej150g
mąki gryczanej120g
masła200ml zimnej
wodypół łyżeczki
przyprawy do piernikaMASA SEROWA:700g
twarogu chudego3 duże
banany2
jajka2 łyżki
skrobi z tapioki2 łyżki
przyprawy do piernikaCIASTO: Do miski przesiej
mąkę z
przyprawą do piernika, dodaj
masło pokrojone na małe kawałki oraz
wodę. Zagnieć ciasto, a następnie
owiń je w folię i włóż na ok. 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na ok. 1-2cm i przełóż je do tortownicy. Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.MASA SEROWA: Do miksera przełóż
serki, dodaj pokrojone
banany,
przyprawę do piernika i
skrobię z tapioki. Ucieraj dodając po jednym
jajku. Miksuj do czasu, aż powstanie gładka masa.Masę przełóż na podpieczoną tartę, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia. Przed podaniem udekoruj ciasto w dowolny sposób.Smacznego :)

