Wykonanie
Powoli przygotowuję się do wymarzonych, włoskich wakacji. Walizka stopniowo się zapełnia, a ja już nie
mogę doczekać się tym wszystkich włoskich specjałów. Pozostało jeszcze parę dni, więc czas wczuć się w włoski klimat - dziś na obiad bezglutenowa
tarta z świeżymi
pomidorami i
mozzarellą. Wariacja na temat sałatki caprese :) Smakuje wyśmienicie :)porcja dla czterech osób
100g
mąki z prosa (ja swoją kupiłam tutaj)50g
mąki gryczanejłyżka
skrobi z tapioki (ja swoją kupiłam TUTAJ)
jajko60g
masła3 łyżki zimnej
wodyszczypta
soliser mozzarella2 duże
pomidoryW misce połącz
mąkę,
skrobię,
masło i
sól. Stopniowo dodawaj
wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę,
owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.
Pomidory I
mozzarellę pokrój w plastry. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozwałkuj na ok, o,5cm. Ciasto powinno
mieć kształt okręgu. Następnie wykładaj na niego na przemian
pomidory i
mozzarellę, tak aby pozostawić ok. 2 cm od brzegu ciasta. Następnie wolne brzegi ciasta zawiń do wnętrza tarty. Piekarnik nagrzej do 190°C. Piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.Smacznego :)