ßßß Cookit - przepis na Bezglutenowe galette z pomidorami i mozzarellą

Bezglutenowe galette z pomidorami i mozzarellą

nazwa

Wykonanie

Powoli przygotowuję się do wymarzonych, włoskich wakacji. Walizka stopniowo się zapełnia, a ja już nie mogę doczekać się tym wszystkich włoskich specjałów. Pozostało jeszcze parę dni, więc czas wczuć się w włoski klimat - dziś na obiad bezglutenowa tarta z świeżymi pomidorami i mozzarellą. Wariacja na temat sałatki caprese :) Smakuje wyśmienicie :)
porcja dla czterech osób
100g mąki z prosa (ja swoją kupiłam tutaj)
50g mąki gryczanej
łyżka skrobi z tapioki (ja swoją kupiłam TUTAJ)
jajko
60g masła
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
ser mozzarella
2 duże pomidory
W misce połącz mąkę, skrobię, masło i sól. Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i schłodź pół godziny w lodówce.
Pomidory I mozzarellę pokrój w plastry. Ciasto wyjmij z piekarnika, rozwałkuj na ok, o,5cm. Ciasto powinno mieć kształt okręgu. Następnie wykładaj na niego na przemian pomidory i mozzarellę, tak aby pozostawić ok. 2 cm od brzegu ciasta. Następnie wolne brzegi ciasta zawiń do wnętrza tarty. Piekarnik nagrzej do 190°C. Piecz ok. 25 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego :)
Źródło:http://w-zielonej-kuchni.blogspot.com/2015/09/bezglutenowe-galette-z-pomidorami-i.html