ßßß Cookit - przepis na Kalafiorowe gnocchi. BLW

Kalafiorowe gnocchi. BLW

nazwa

Wykonanie

Oprócz jarmużu, króluje kalafior, choć to nie jego czas. Świeży, płynie do nas z egzotycznych krajów, nafaszerowany roślinnymi "sterydami", dlatego jeśli macie pod ręką mrożony, to będzie zdrowsza opcja. Dla gnocchi to nie ma znaczenia, dla smaku owszem :)
Składniki:
1 mały kalafior (dla dzieci lepiej wybrać mrożony)
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 jajko
szczypta kurkumy i gałki muszkatołowej
Ugotować kalafior, aż zmięknie. Ostudzić i zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć 1/4 masy, w to miejsce wsypać mąkę, dodać skrobię, jajko, przyprawy, wyjętą masę i wyrobić gładką masę. Odstawić na godzinę do lodówki. Blat obficie obsypać mąką. Wyjąć 1/4 ciasta i zrolować. Powtórzyć czynność z pozostałym ciastem. Każdy wałeczek pociąć skośnie i odcisnąć widelec. Gotować do wypłynięcia na bardzo wolnym ogniu. Z garnka przełożyć do lodowatej wody, po pół minuty przełożyć na durszlak. Podać z duszonym indykiem, masłem palonym lub innym, smakowym z ziołami.
Źródło:http://gotujekomus.blogspot.com/2016/01/kalafiorowe-gnocchi-blw.html