Wykonanie

Oprócz
jarmużu, króluje
kalafior, choć to nie jego czas. Świeży, płynie do nas z egzotycznych
krajów, nafaszerowany roślinnymi "sterydami", dlatego jeśli macie pod ręką mrożony, to będzie zdrowsza opcja. Dla gnocchi to nie ma znaczenia, dla smaku owszem :)Składniki:1 mały
kalafior (dla dzieci lepiej wybrać mrożony)2 czubate łyżki
mąki pszennej1 łyżka
skrobi ziemniaczanej1
jajkoszczypta
kurkumy i
gałki muszkatołowejUgotować
kalafior, aż zmięknie. Ostudzić i zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć 1/4 masy, w to miejsce wsypać
mąkę, dodać
skrobię,
jajko,
przyprawy, wyjętą masę i wyrobić gładką masę. Odstawić na godzinę do lodówki. Blat obficie obsypać
mąką. Wyjąć 1/4 ciasta i zrolować. Powtórzyć czynność z pozostałym
ciastem. Każdy wałeczek pociąć skośnie i odcisnąć widelec. Gotować do wypłynięcia na bardzo wolnym ogniu. Z garnka przełożyć do lodowatej
wody, po pół minuty przełożyć na durszlak. Podać z duszonym
indykiem,
masłem palonym lub innym,
smakowym z
ziołami.