Wykonanie

Wiktor wyjechał na ferie to
mogę poeksperymentować z owsiankami. Nie
mogę go przekonać do dobrodziejstwa
płatków owsianych, w
śniadaniowej, ciepłej odsłonie. Dosypuję je do deserów z
jogurtu naturalnego, piekę na nich
spody do ciast czy serników, wymyślam zdrowe
ciasteczka, zapiekam z
owocami, robię z nich kruszonki do crumble. Każdą z wymienionych się zajada i nie zastanawia nad słusznością
płatków w przepisie. W przypadku owsianki "odrzuca" go konsystencja. Twierdzi, że jest "glutowata", że to jedzenie dla niemowlaków, że ze wszystkich owsianek na świecie wybiera
bekon z
jajkami ;) To nie do końca prawda, bo zdażyło się, że zjadł
kokosową, w całości, bez słowa. Może to kwestia wilczego głodu, a może uprzejmości. Zamiast zgadywać, odpuszczę. Mam w zanadrzu tyle pozycji
śniadaniowych, że nie
będę go zmuszać do tej, którą akurat mi najłatwiej i najszybciej przygotować.Składniki:1 szklanka
płatków owsianych, bezglutenowych2 szklanki
mleka owsianego (może być inne)1 łyżka
wiórków kokosowych1
banan1
kiwigranat, połówka
Płatki zalać
mlekiem, dodać wiórki i gotować aż wchłoną płyn i staną się kleiste. Zmiksować
nerkowce z
żurawiną. Do małego rondelka wsypać 2 łyżeczki erytrolu, rozgrzać, a kiedy zamieni się w płyn dodać plastry
banana. Karmelizować do uzsykania złotego koloru (około minutę). Owsiankę przełożyć do miseczek, posypać zmieloną mieszanką i ułożyć
owoce.