ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z tuńczykiem - LCHF

Zapiekanka z tuńczykiem - LCHF

nazwa

Wykonanie

Pyszna zapiekanka, niskowęglowodanowa, szybka w przygotowaniu. Idealna na lunch lub obiad. Można mrozić.
Przepis Klary Desser. Polecam!
Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100 ml
1 cebula
masło lub tłuszcz kokosowy do smażenia
500 g brokułów
2 małe puszki tuńczyka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka natki pietruszki
2 dl śmietany 18%
sól, pieprz
2 dl sera żółtego
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200 °C. Pokrój cebulę w kostkę i usmaż na maśle na patelni . Dodaj tuńczyka, koncentrat pomidorowy, natkę oraz śmietanę i zagotuj. Dodaj przyprawy. Całość wymieszaj, zdejmij z ognia. Ugotuj brokuł podzielony na różyczki ok 7 minut, następnie wylej wodę. W naczyniu żaroodpornym połóż brokuła, zalej masą tuńczykową i posyp żółtym serem. Zapiekaj ok 10 min, aż się ser zarumieni. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/06/zapiekanka-z-tunczykiem-lchf.html