Wykonanie
Dziś polecam muffiny na bazie
mąki kokosowej i migdałowej z
rabarbarem i
cynamonem. Nisko węglowodanowe. Smaczne, zdrowe, mało słodkie. Przepis Mariann Andersson.


Składniki: (12 muffinów) 1 dl = 100 ml50 g roztopionego
masła (solonego)5 jaj2 łyżki
stewii lub sukrin1 dl
śmietany 36%1 dl
mąki kokosowej1 dl
mąki migdałowej1 ½ łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.)2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 - 250 g
rabarbaru25 g
masła (niesolonego)2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
stewii lub sukrinSposób przygotowania:Umyj i obierz
rabarbar, pokrój w kostkę, podsmaż na
maśle najlepiej na patelni, ale żeby się nie przypalił. Zdejmij patelnię z ognia dodaj
cynamon i
stewię. Pomieszaj. Roztop
masło. Ubij
jaja, wsyp
stewię, dolej
śmietanę i
masło. Wymieszaj. Połącz suche składniki w osobnej miseczce:
mąkę kokosową,
migdałową, babkę jajowatą i
proszek do pieczenia. A następnie połącz całość, na końcu dodaj
rabarbar. Nałóż masę do papilotek. Piecz w 175° C około 15 - 20 minut. Smacznego!