ßßß Cookit - przepis na Zapiekane naleśniki z boczkiem, papryką i cebulą - LCHF

Zapiekane naleśniki z boczkiem, papryką i cebulą - LCHF

nazwa

Wykonanie

Zawsze przygotowuję to wykwintne danie, na specjalne okazje. Te naleśniki rozpływają się w ustach. Idealne na lunch. Przepis Klary Desser.
Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100ml
Naleśniki:
6 jaj
3 dl śmietany 36%
2 łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.) zmielone
½ łyżeczki soli
masło do smażenia naleśników
Nadzienie:
1 cebula
140 g boczku w plastrach
1 papryka czerwona
1 dl crème fraiche lub śmietany 18%
ok 100 g sera żółtego do posypania
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 200° C. Ubij jaja, dodaj śmietanę, babkę jajowatą, sól i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki na maśle na średnim ogniu. Pokrój cebulę, boczek i paprykę w kosteczkę. Usmaż na patelni cebulę z boczkiem, później dodaj paprykę, na końcu dodaj śmietanę, sól i pieprz, zdejmij z ognia. Wymieszaj całość. Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zroluj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp żółtym serem. Zapiekaj ok 10 minut. Podawaj z sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/05/zapiekane-nalesniki-z-boczkiem-papryka.html