Wykonanie
Zawsze przygotowuję to wykwintne danie, na specjalne okazje. Te naleśniki rozpływają się w ustach. Idealne na lunch. Przepis Klary Desser.

Składniki: (4 porcje) 1 dl = 100mlNaleśniki:6 jaj3 dl
śmietany 36%2 łyżki babki jajowatej, fiberhusk ( szw.), psyllium seed husks (ang.) zmielone½ łyżeczki
solimasło do smażenia naleśnikówNadzienie:1
cebula140 g
boczku w plastrach1
papryka czerwona1 dl crème fraiche lub
śmietany 18%ok 100 g
sera żółtego do posypaniaSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 200° C. Ubij
jaja, dodaj
śmietanę, babkę jajowatą,
sól i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki na
maśle na średnim ogniu. Pokrój
cebulę,
boczek i
paprykę w kosteczkę. Usmaż na patelni
cebulę z
boczkiem, później dodaj
paprykę, na końcu dodaj
śmietanę,
sól i
pieprz, zdejmij z ognia. Wymieszaj całość. Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zroluj. Przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp
żółtym serem. Zapiekaj ok 10 minut. Podawaj z
sałatą i
pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!

