Wykonanie
Pierwszy raz piekliśmy z mężem te pierniczki. Cudowny aromat unosi się w całym domu, chciałabym zatrzymać go do wiosny :) Przygotowanie tych pierniczków zajmuje dwa dni. Pierwszego dnia przygotowuje się ciasto, a dopiero drugiego piecze. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"


Składniki: ( ok150 sztuk) 1 dl = 100 ml3 dl
cukru1 dl
wody½ dl
syropu glukozowego½ łyżki
cynamonu½ łyżki
imbiru½ łyżeczki
goździków200 g
margaryny2 łyżki
koniaku2 łyżeczki
sody oczyszczonejokoło 10 dl
mąkiSposób przygotowania:Zagotuj w garnku
cukier,
syrop,
wodę i
przyprawy. Następnie odstaw z ognia, żeby lekko ostygło, dodaj
margarynę i
koniak, mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Wymieszaj
mąkę i
sodę oczyszczoną w dużej misce, zalej masą i zagnieć szybko ciasto. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą lub przykrywką plastikową i wstaw do lodówki na noc.

Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki około 2 godziny przed wałkowaniem, ciężko jest wałkować od razu po wyjęciu. Na blat posyp trochę
mąki i wałkuj ciasto na około 3-5 mm. Kładź gotowe pierniczki na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz w temperaturze 200°C na środkowej półce w piekarniku około 5-10 minut.

