ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie pierniczki z koniakiem - Pepparkakor

Szwedzkie pierniczki z koniakiem - Pepparkakor

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz piekliśmy z mężem te pierniczki. Cudowny aromat unosi się w całym domu, chciałabym zatrzymać go do wiosny :) Przygotowanie tych pierniczków zajmuje dwa dni. Pierwszego dnia przygotowuje się ciasto, a dopiero drugiego piecze. Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki: ( ok
150 sztuk) 1 dl = 100 ml
3 dl cukru
1 dl wody
½ dl syropu glukozowego
½ łyżki cynamonu
½ łyżki imbiru
½ łyżeczki goździków
200 g margaryny
2 łyżki koniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
około 10 dl mąki
Sposób przygotowania:
Zagotuj w garnku cukier, syrop, wodę i przyprawy. Następnie odstaw z ognia, żeby lekko ostygło, dodaj margarynę i koniak, mieszaj energicznie drewnianą łyżką. Wymieszaj mąkę i sodę oczyszczoną w dużej misce, zalej masą i zagnieć szybko ciasto. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą lub przykrywką plastikową i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia wyjmij ciasto z lodówki około 2 godziny przed wałkowaniem, ciężko jest wałkować od razu po wyjęciu. Na blat posyp trochę mąki i wałkuj ciasto na około 3-5 mm. Kładź gotowe pierniczki na wysmarowaną tłuszczem blachę. Piecz w temperaturze 200°C na środkowej półce w piekarniku około 5-10 minut.
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/12/szwedzkie-pierniczki-z-koniakiem.html