ßßß Cookit - przepis na Tort wielkanocny z malinami - Påsktårta

Tort wielkanocny z malinami - Påsktårta

nazwa

Wykonanie

W święta nie może zabraknąć tortu, ten jest szalenie dobry! Tort wielkanocny to subtelne połączenie słodyczy w cieście z kwasowością malin. Nie należy się sugerować nazwą, można go piec przez cały rok. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi być zimny przed podaniem. Przepis pochodzi ze Szwecji.
Składniki na 2 bezy:
200 g migdałów
2 dl cukru
6 białek
Składniki na krem:
6 żółtek
1½ dl cukru
4 dl śmietany 36%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
100 g masła
50 g płatków migdałowych
Maliny podane z boku:
250 g mrożonych malin
sok i skórka z jednej limonki
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Włącz piekarnik na 175°C. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm na papierze do pieczenia. Posmaruj masłem.
Bezy: zmiksuj migdały w mikserze, połącz z cukrem. Ubij białka na sztywno i dorzuć migdały, wymieszaj. Rozsmaruj całość na tych narysowanych kołach. Z tej porcji ma ją być dwie okrągłe bezy. Piecz w piekarniku na środkowej półce około 20 minut. Pozwól wystygnąć bezom na krat ce z piekarnika .
Krem: Ubij żółtka z cukrem, śmietan ą i mąk ą ziemniaczaną w garnku. Dodaj masło. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Krem powinien ostygnąć. Migdały podsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią.
Połóż pierwszą bezę na tacę lub talerz na którym będzie stał tort, posmaruj połową kremu, połóż drugą bezę znów posmaruj kremem. Posyp migdałami.
R o zmrożone maliny pomieszaj z cukrem pudrem i limonką. Podawaj maliny z boku. (ja część malin położyłam na torcie, żeby było bardziej apetycznie). Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/03/tort-wielkanocny-z-malinami-pasktarta.html