Wykonanie
W święta nie może zabraknąć
tortu, ten jest szalenie dobry! Tort wielkanocny to subtelne połączenie
słodyczy w cieście z kwasowością
malin. Nie należy się sugerować nazwą, można go piec przez cały rok. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, bo musi być zimny przed podaniem. Przepis pochodzi ze Szwecji.

Składniki na 2
bezy:200 g
migdałów2 dl
cukru6
białekSkładniki na krem:6
żółtek1½ dl
cukru4 dl
śmietany 36%1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej lub
skrobi kukurydzianej100 g
masła50 g
płatków migdałowychMaliny podane z
boku:250 g mrożonych
malinsok i skórka z jednej
limonki1 łyżka
cukru pudruSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175°C. Narysuj 2 koła o średnicy 22 cm na papierze do pieczenia. Posmaruj
masłem.
Bezy: zmiksuj
migdały w mikserze, połącz z
cukrem. Ubij
białka na sztywno i dorzuć
migdały, wymieszaj. Rozsmaruj całość na tych narysowanych kołach. Z tej porcji ma ją być dwie okrągłe
bezy. Piecz w piekarniku na środkowej półce około 20 minut. Pozwól wystygnąć
bezom na krat ce z piekarnika .Krem: Ubij
żółtka z
cukrem,
śmietan ą i mąk ą ziemniaczaną w garnku. Dodaj
masło. Gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż krem będzie gęsty. Krem powinien ostygnąć.
Migdały podsmaż na suchej patelni, aż się zarumienią.Połóż pierwszą
bezę na tacę lub talerz na którym będzie stał tort, posmaruj połową kremu, połóż drugą
bezę znów posmaruj kremem. Posyp
migdałami.R o zmrożone
maliny pomieszaj z
cukrem pudrem i
limonką. Podawaj
maliny z
boku. (ja część
malin położyłam na torcie, żeby było bardziej apetycznie). Smacznego!