ßßß Cookit - przepis na Schab ze śliwkami

Schab ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Delikatne, kruche mięso podawane najczęściej na zimno w święta. Najlepiej smakuje z sosem porzeczkowym. Można jeść również na ciepło z ziemniakami i surówką w ciągu całego roku. Przepis pochodzi od mojej śp. babci Maryli oraz mojej mamy.
Składniki:
1,5 kg schabu
150 g śliwek suszonych
tymianek
majeranek
sól, pieprz
olej do polania
Sos porzeczkowy do mięs:
1 słoik mały przecedzonych porzeczek
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany 18%
Połączyć delikatnie wszystkie składniki. Gotowe!
Sposób przygotowania:
Schab umyj, wytrzyj w papier kuchenny. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem oraz majerankiem, odstaw na jakiś czas. Sparz śliwki i dodaj do nich sól i pierz. Połóż schab na desce i wąskim, długim nożem zrób w środku otwór. Napełnij śliwkami, aż będą wychodzić z drugiej strony, polej delikatnie olejem. Włóż schab w rękaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C około 60 - 70 minut. Sprawdzaj co jakiś czas. Po wyjęciu z pieca, przetnij folię, żeby mięso "odpoczęło" czyli odparowało, wtedy będzie bardziej kruche. Podawaj z sosem porzeczkowym. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2014/04/schab-ze-sliwkami.html