Wykonanie
Delikatne, kruche
mięso podawane najczęściej na zimno w święta. Najlepiej smakuje z sosem
porzeczkowym. Można jeść również na ciepło z
ziemniakami i surówką w ciągu całego roku. Przepis pochodzi od mojej śp. babci Maryli oraz mojej mamy.

Składniki:1,5 kg
schabu150 g
śliwek suszonych
tymianekmajeraneksól,
pieprzolej do polaniaSos
porzeczkowy do
mięs:1 słoik mały przecedzonych
porzeczek2 łyżki
chrzanu2 łyżki
śmietany 18%Połączyć delikatnie wszystkie składniki. Gotowe!Sposób przygotowania:
Schab umyj, wytrzyj w papier kuchenny. Natrzyj
solą,
pieprzem,
tymiankiem oraz
majerankiem, odstaw na jakiś czas. Sparz
śliwki i dodaj do nich
sól i pierz. Połóż
schab na desce i wąskim, długim nożem zrób w środku otwór. Napełnij
śliwkami, aż będą wychodzić z drugiej strony, polej delikatnie
olejem. Włóż
schab w rękaw do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C około 60 - 70 minut. Sprawdzaj co jakiś czas. Po wyjęciu z pieca, przetnij folię, żeby
mięso "odpoczęło" czyli odparowało, wtedy będzie bardziej kruche. Podawaj z sosem
porzeczkowym. Smacznego!

