Wykonanie
Bardzo smaczny, słodki paj, niesamowicie szybki w przygotowaniu. Idealny na imprezęlub spotkanie rodzinne. Raj dla podniebienia :)
Składniki: 1 dl = 100 ml, patrz miarki6 średnich
jabłek około 800 g150 g
masła3 dl
płatków owsianych2 dl
cukru½ dl jasnego
syropu glukozowego1 ½ dl
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mlekaForma: 28 cmSposób przygotowania:Włącz piekarnik na 175° C. Umyj i obierz
jabłka, pokrój na cienkie plasterki lub użyj robota kuchennego. Połóż
jabłka w wysmarowanej formie.
Masło rozpuść w garnku, odstaw. Następnie dodaj wszystkie składniki, dobrze wymieszaj łyżką. Na
jabłka rozłóż masę owsianą. Piecz około 30 - 35 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Podawaj paj z
lodami waniliowymi lub z sosem
waniliowym.