Wykonanie
Pyszna zupa z
prawdziwków i
maślaków. Zebrałam cały kosz
grzybów, część ususzyłam, a z pozostałej części ugotowałam zupę. Efekt wyśmienity, polecam!
Składniki:650 g
grzybów świeżych (
prawdziwków,
maślaków)1
cebula pokrojona w kostkę2 łyżki
masła2
marchewki1
pietruszka korzeń1 ½ kostki bulionowej wołowej1 ½ l
wody5 łyżek
śmietany 12%½ łyżki
mąki+
makaron kokardki ugotowany według przepisu na opakowaniuSposób przygotowania:
Bulion: umyj, obierz
marchewki i
pietruszkę w całości włóż do dużego garnka, dodaj kostki
bulionowe i zalej wrzącą
wodą.
Grzyby: oczyść, osusz i pokrój na małe kawałki wrzuć na dużą patelnie, niech się smażą, aż odparuje
woda.Delikatnie mieszaj. Po kilku minutach dodaj
cebulę pokrojoną w kostkę i dodaj
masło. Smaż tak długo, aż
cebula się zeszkli.
Grzyby wrzuć delikatnie do
bulionu i gotuj około 15 minut razem na małym ogniu.
Śmietanę wlej do kubka, rozmieszaj łyżką, dolej trochę zupy, wymieszaj i wlej znów całość do zupy. Następnie wsyp
mąkę do kubka dolej troszkę zimnej
wody, wymieszaj łyżką, aż się rozpuści i wlej do zupy. Gotuj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zupę
grzybową podawaj z
makaronem kokardki oraz
natką pietruszki. Smacznego!