ßßß Cookit - przepis na Szwedzkie bułeczki szafranowe - Lussekatter

Szwedzkie bułeczki szafranowe - Lussekatter

nazwa

Wykonanie

Podaję przepis na bułeczki. Są pyszne. Mogłabym je jeść codziennie :) Najlepiej s makują ze szklanką zimnego mleka. Powrót do dzieciństwa... Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"
Składniki:(około 30-40 bułek) 1 dl = 100 ml
50g drożdży
150-200g margaryny lub masła
5 dl mleka
1g szafranu
½ łyżeczki soli
1½ -2dl cukru
1 jajo
około 15 dl mąki
Do posmarowania: 1 jajo
Do dekoracji: rodzynki
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko w garnku do 37°C. Rozkrusz drożdże w misce i zalej je ciepłym mlekiem. Następnie dodaj margarynę o temperaturze pokojowej, pokrojoną n a małe kawałki. Wsyp szafran, sól, cukier, jajo i większość mąki. (szafran musi mieć konsystencję pyłu, warto użyć moździerza z odrobiną cukru) Wyrabiaj ciasto, można użyć robota kuchennego.Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Posyp mąką ciasto i przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na ok 30-40min.
Następnie posyp blat mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część zroluj a następnie pokrój na kawałki i dopiero zawijaj jak na poniższym zdjęciu. Ma być około 30-40 bułek. (u mnie na zdjęciu są 2 miski, bo robiłam z podwójnej porcji).
Posmaruj blachę margaryną i układaj bułeczki obok siebie, ale ważne żeby się nie dotykał y. Przykryj bułeczki ściereczką bawełnianą i zostaw na kolejne 20-40 min. Po wyrośnięciu wciśnij w każdą bułkę rodzynki i posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. (Zależy od moc y piekarnika). Zerkaj od czasu do czasu :)Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/01/lussekatter-szwedzkie-bueczki-szafranowe.html