Wykonanie
Podaję przepis na bułeczki. Są pyszne. Mogłabym je jeść codziennie :) Najlepiej s makują ze szklanką zimnego
mleka. Powrót do dzieciństwa... Przepis pochodzi ze szwedzkiej książki kucharskiej " Hemmets Kokbok - Den svenska maten"


Składniki:(około 30-40
bułek) 1 dl = 100 ml50g
drożdży150-200g
margaryny lub
masła5 dl
mleka1g
szafranu½ łyżeczki
soli1½ -2dl
cukru1
jajookoło 15 dl
mąkiDo posmarowania: 1
jajoDo dekoracji:
rodzynkiSposób przygotowania:Podgrzej
mleko w garnku do 37°C. Rozkrusz
drożdże w misce i zalej je ciepłym
mlekiem. Następnie dodaj
margarynę o temperaturze pokojowej, pokrojoną n a małe kawałki. Wsyp
szafran,
sól,
cukier,
jajo i większość
mąki. (
szafran musi
mieć konsystencję pyłu, warto użyć moździerza z odrobiną
cukru) Wyrabiaj ciasto, można użyć robota kuchennego.Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Posyp
mąką ciasto i przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na ok 30-40min.Następnie posyp blat
mąką i wyrabiaj ciasto, aż będzie się odklejać od blatu. Podziel ciasto na 4 części. Każdą część zroluj a następnie pokrój na kawałki i dopiero zawijaj jak na poniższym zdjęciu. Ma być około 30-40
bułek. (u mnie na zdjęciu są 2 miski, bo robiłam z podwójnej porcji).Posmaruj blachę
margaryną i układaj bułeczki obok siebie, ale ważne żeby się nie dotykał y. Przykryj bułeczki ściereczką bawełnianą i zostaw na kolejne 20-40 min. Po wyrośnięciu wciśnij w każdą
bułkę rodzynki i posmaruj
jajkiem. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp 225 - 250°C ok 5-10 min. (Zależy od moc y piekarnika). Zerkaj od czasu do czasu :)Po upieczeniu wyłóż na kratkę do ostygnięcia. Powodzenia!
