ßßß
Cookit - przepis na Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy
Składniki
Ziemniak
Woda
Kasza gryczana
Jajko
Ser ricotta
Śmietana 12%
Sól
Pieprz
Wykonanie
500 g ugotowanych
ziemniaków
400 ml
wody
z gotowania
ziemniaków
250g ugotowanej
kaszy gryczanej
pół szkl
kaszy gryczanej
suchej3
jajka
1 op
Ricotty
150 ml
śmietany 12%
sól
pieprz
Ziemniaki
na gorąco utłuc razem z
wodą
, dodać
kaszę
suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić.Dodać
ricottę
,
śmietanę
i
jajka
, doprawić
solą
i
pieprzem
.Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st.Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę.Podawać z
jogurtem
,
maślanką
lub
śmietaną
.Można też polać skwarkami .W wersji oryginalnej dodajemy tłustą
śmietanę
,
tłusty ser
i skwarki z tłuszczem do środka
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2016/01/pierog-bigorajski-nieco-lzejszy.html
Przepisy powiązane
Kluski - paluchy ziemniaczane smażone na głębokim tłuszczu
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków
Kopytka.
HomeMade: placki ziemniaczane z leczo (zwane również plackiem po węgiersku)
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki powiązane (0)