ßßß Cookit - przepis na Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy

Pieróg biłgorajski - nieco lżejszy

nazwa

Wykonanie

500 g ugotowanych ziemniaków
400 ml wody z gotowania ziemniaków
250g ugotowanej kaszy gryczanej
pół szkl kaszy gryczanej suchej
3 jajka
1 op Ricotty
150 ml śmietany 12%
sól
pieprz
Ziemniaki na gorąco utłuc razem z wodą, dodać kaszę suchą i ugotowaną, wymieszać i przestudzić.
Dodać ricottę, śmietanę i jajka, doprawić solą i pieprzem.
Formę wyłożyć papierem, wylać masę i piec godzinę w temp 180 st.
Wyjąć z piekarnika. Lekko przestudzić w formie i wyjąć z formy na deseczkę.
Podawać z jogurtem, maślanką lub śmietaną.
Można też polać skwarkami .
W wersji oryginalnej dodajemy tłustą śmietanę, tłusty ser i skwarki z tłuszczem do środka
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2016/01/pierog-bigorajski-nieco-lzejszy.html