Wykonanie
W piwniczce mam mnóstwo różnego rodzaju
nalewek ich przygotowanie jest proste, a smak niepowtarzalny. Wykorzystajcie więc sezon na
owoce i zróbcie kilka . Zimą będą jak znalazł , rozgrzeją i podreperują nasze zdrowie ;)Nazwę
agrest prawdopodobnie nadali mu Arabowie osiedleni w Hiszpanii. Odkryli oni podobieństwo smaku
agrestu z
rabarbarem rosnącym w ich ojczyźnie. Powszechnie
mówi się, że
agrest pochodzi z Azji, dokładniej z samych Himalajów, w Europie znany jest na szeroką skalę dopiero od około 200 lat.
Owoce wyrastają na kolczastych krzewach, a ich kolor to najczęściej biały (biało - zielony w zasadzie) i czerwony. Sam
owoc pokryty jest delikatnym meszkiem, ma środku pestki (dość spore w stosunku do masy samego
owocu), do tego ma twardą skórkę i jest kwaskowy. Nie wszyscy z tych właśnie powodów zajadają się świeżym
owocem prosto z krzaka. Ale cóż, Ci którzy świeżym gardzą, nie gardzą
przetworami agrestowymi, kompotami, ciastami,
kisielami,
galaretkami i innymi rewelacjami.
Agrest jest bogaty w witaminy C i E, witaminy grupy B i prowitaminę A. Zawiera również minerały i pierwiastki śladowe w ilościach godnych wymienienia - takie jak wapń, potas, fosfor, sód, krzem, magnez i żelazo. Kwaskowy smak
agrest zawdzięcza zawartości kwasów
jabłkowego i
cytrynowego.
Agrest poprawia i przyspiesza metabolizm, a dzięki swoim właściwościom moczopędnym oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ogólnie zatem
agrest dobrze wpływa na apetyt i procesy trawienne, zwiększając wydzielanie żółci.
Nalewkę z
agrestu stosuje się właśnie przy problemach z trawieniem, na zaparcia oraz jako środek żółciopędny i moczopędny.(tekst pochodzi ze strony klik)
Składniki :1 kg
agrestu0,75 l
wódki0,25 l
spirytusu 96%40 dag
cukrulaska waniliiOpis wykonania :1.
Agrest musi być mocno dojrzały, przebieramy, płuczemy i odsączamy, następnie szypułkujemy.2. Wsypujemy do szklanego słoja , rozgniatamy za pomocą drewnianej pałki. Dodajemy
cukier,
laskę wanilii i
alkohol.3.
Słój zakręcamy i odstawiamy na miesiąc w jasne i ciepłe miejsce.4. Po tym czasie płyn zlewamy przez filtr i rozlewamy do butelek .Butelki lakujemy i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na pól roku.