Wykonanie
Powstaje dzięki ekstrakcji
alkoholem jędrnych strąków
wanilii. Możemy go dodawać do ciast, mas, kremów,
tortów,
lodów, warzyw,
owoców, dań
mięsnych oraz
sosów. Ekstrakt nie zmienia koloru masy, czy ciasta, a tylko pozostawia subtelny smak i zapach
wanilii.Składniki (buteleczka 200 ml):5 jędrnych
lasek wanilii200 ml
wódkiLaski wanilii kroimy wzdłuż na połówki (nie wydłubujemy ziaren). Umieszczamy je w buteleczce i zalewamy
wódką (
alkohol musi całkowicie przykryć strąki). Naczynie zamykamy szczelnie i umieszczamy w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie w lodówce. Butelką wstrząsamy energicznie (codziennie przez kilka minut). Aromat już po kilku dniach zacznie zmieniać barwę na herbacianą. Gotowy do użycia będzie po dwóch tygodniach, ale pełny aromat osiągnie dopiero po dwóch miesiącach, warto więc uzbroić się w cierpliwość. W ciemnym i chłodnym miejscu można go przechowywać nawet dwa lata.Jeśli wykorzystujemy część ekstraktu, warto uzupełnić buteleczkę
alkoholem i odłożyć do ponownego wzmocnienia aromatu.Mój ekstrakt ma dopiero 3 dni, a już pachnie nieziemsko.Zdjęcia zostały zrobione pierwszego dnia ekstrakcji. Sprawia mi ogromną przyjemność obserwowanie płynu, który z dnia na dzień robi się coraz intensywniejszy.