ßßß Cookit - przepis na Ekstrakt waniliowy

Ekstrakt waniliowy

nazwa

Wykonanie

Warto mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt waniliowy. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (nie mającej nic wspólnego z prawdziwą wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu waniliowego. Koszt zakupu lasek wanilii i alkoholu zwróci się w przyjemności jedzenia ciast i deserów przygotowanych z dodatkiem prawdziwego ekstraktu waniliowego. Już po tygodniu od zrobienia można cieszyć się cudownym waniliowym ekstraktem.
Składniki:
3 - 4 laski wanilii
250 ml wódki
Przygotowanie:
Laski wanilii naciąć wzdłuż (ziarenka można zużyć lub pozostawić).
Wanilię włożyć do słoiczka, zalać alkoholem (wanilia ma być całkowicie zanurzona w alkoholu), szczelnie zakręcić.
Odstawić w ciemna i chłodne miejsce na co najmniej jeden tydzień. Po tym czasie można już używać ekstrakt do wypieków i deserów. Taki ekstrakt im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy aromat i ciemniejszą barwę (na zdjęciu po tygodniu od zrobienia).
Do tak zrobionego ekstraktu dokładam co pewien czas świeże laski wanilii po zużyciu ziarenek np. do deseru.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2016/02/ekstrakt-waniliowy.html