Wykonanie
Warto
mieć w kuchennej szafce samodzielnie przygotowany ekstrakt
waniliowy. Zamiast sklepowej sztucznej waniliny (nie mającej nic wspólnego z prawdziwą
wanilią) zachęcam do zrobienia prawdziwego ekstraktu
waniliowego. Koszt zakupu
lasek wanilii i
alkoholu zwróci się w przyjemności jedzenia ciast i deserów przygotowanych z dodatkiem prawdziwego ekstraktu
waniliowego. Już po tygodniu od zrobienia można cieszyć się cudownym
waniliowym ekstraktem.Składniki:3 - 4
laski wanilii250 ml
wódkiPrzygotowanie:
Laski wanilii naciąć wzdłuż (ziarenka można zużyć lub pozostawić).
Wanilię włożyć do słoiczka, zalać
alkoholem (
wanilia ma być całkowicie zanurzona w
alkoholu), szczelnie zakręcić.Odstawić w ciemna i chłodne miejsce na co najmniej jeden tydzień. Po tym czasie można już używać ekstrakt do wypieków i deserów. Taki ekstrakt im dłużej stoi, tym ma intensywniejszy aromat i ciemniejszą barwę (na zdjęciu po tygodniu od zrobienia).Do tak zrobionego ekstraktu dokładam co pewien czas świeże
laski wanilii po zużyciu ziarenek np. do deseru.