ßßß Cookit - przepis na Krem

Krem

nazwa

Wykonanie

21:31:00
Markizy z kremem migdałowym
Nareszcie kalendarzowa wiosna, uczciłam ten dzień ciasteczkami z cudnym kremem.
Krem przeszedł moje oczekiwania pełny cudownego migdałowego smaku, wspaniale uzupełnia się z kruchym ciasteczkiem z dodatkiem otrębów mmm...
Składniki :
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki otrąb owsianych
3/4 szklanki cukru brązowego
1 i 1/4 kostki masła
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
Krem
3/4 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
10 dag mielonych migdałów
1 opakowanie budyniu śmietankowego- bez cukru
1 łyżka likieru Amaretto
Opis wykonania:
Łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, wsypujemy otręby i rumienimy przez 2- 3 minuty, studzimy.
Mąkę, pozostałe masło, cukier, cukier waniliowy i wystudzone otręby wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wycinamy foremką i układamy na wyłożonej papierem blaszce.
Pieczemy w 180 C około 12 minut. Studzimy.
Z budyniu, mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Wsypujemy migdały i stopniowo wlewamy likier, mieszamy.
Na połowę ciastek za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem, przykrywamy drugim ciastkiem i lekko przyciskamy. Ciastka wstawiamy do lodówki na min.
30 minut. Najlepsze są na drugi dzień.
Z przepisu wychodzi po złożeniu 36-40 ciasteczek w zależności od wielkości foremki.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/markizy-z-kremem-migdaowym.html