Wykonanie
21:31:00Markizy z kremem
migdałowymNareszcie kalendarzowa wiosna, uczciłam ten dzień
ciasteczkami z cudnym kremem.Krem przeszedł moje oczekiwania pełny cudownego
migdałowego smaku, wspaniale uzupełnia się z kruchym
ciasteczkiem z dodatkiem
otrębów mmm...

Składniki :2 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
otrąb owsianych3/4 szklanki
cukru brązowego1 i 1/4 kostki
masła2
jajka1 opakowanie
cukru waniliowegoKrem3/4 kostki
masła1 i 1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru10 dag mielonych
migdałów1 opakowanie budyniu
śmietankowego- bez
cukru1 łyżka
likieru AmarettoOpis wykonania:Łyżkę
masła rozpuszczamy na patelni, wsypujemy
otręby i rumienimy przez 2- 3 minuty, studzimy.
Mąkę, pozostałe
masło,
cukier,
cukier waniliowy i wystudzone
otręby wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki.Ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wycinamy foremką i układamy na wyłożonej papierem blaszce.Pieczemy w 180 C około 12 minut. Studzimy.Z budyniu,
mleka i
cukru gotujemy
budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę dodajemy po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Wsypujemy
migdały i stopniowo wlewamy
likier, mieszamy.Na połowę
ciastek za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem, przykrywamy drugim
ciastkiem i lekko przyciskamy.
Ciastka wstawiamy do lodówki na min.30 minut. Najlepsze są na drugi dzień.Z przepisu wychodzi po złożeniu 36-40
ciasteczek w zależności od wielkości foremki.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy