Wykonanie
Kolejny przepis na wykorzystanie
ogórków zwanych także chińskimi, ja robię je w łagodniejszej wersji. Przepis znam od dawna i nie pamiętam już z skąd go wzięłam. Identyczny przepis znalazłam w gazetce. Nie lubię za ostrych więc zmniejszam proporcje
chili i
czosnku, jeżeli chcecie mocniejsze podwójcie oba składniki ;).
Składniki :2 kg
ogórków4 łyżki
soli1 łyżka
chili1 główka
czosnku1.5 szklanki
octu8 łyżek
oleju1 szklanka
cukruOpis wykonania :1. Umyte
ogórki, kroimy w słupki, jeżeli
ogórki są mniejsze lepiej je pokroić w grubsze plasterki. Tak przygotowane posypujemy
solą i odstawiamy na 4 godziny.2. Odcedzamy
ogórki z powstałej
wody, dodajemy
chili i pokrojony
czosnek.3.
Ocet wraz z
cukrem i
olejem zagotowujemy, studzimy i wlewamy do
ogórków. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 12 godzin.4. Po tym czasie
ogórki układamy ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach, zalewamy powstałym płynem w razie potrzeby ( gdyby wytworzyło się za mało płynu)dopełniamy słoiki zimną przegotowaną
wodą. Dobrze zakręcamy. Ponieważ na ogół nie powinno się je pasteryzować, jednak słabo się przechowują wówczas, wkładamy je do gorącej
wody i pasteryzujemy 10- 15 minut by chwyciła zakrętka.