ßßß
Składniki :2 kg ogórków4 łyżki soli1 łyżka chili1 główka czosnku1.5 szklanki octu8 łyżek oleju1 szklanka cukruOpis wykonania :1. Umyte ogórki, kroimy w słupki, jeżeli ogórki są mniejsze lepiej je pokroić w grubsze plasterki. Tak przygotowane posypujemy solą i odstawiamy na 4 godziny.2. Odcedzamy ogórki z powstałej wody, dodajemy chili i pokrojony czosnek.3. Ocet wraz z cukrem i olejem zagotowujemy, studzimy i wlewamy do ogórków. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy na min. 12 godzin.4. Po tym czasie ogórki układamy ciasno w wymytych i wyparzonych słoikach, zalewamy powstałym płynem w razie potrzeby ( gdyby wytworzyło się za mało płynu)dopełniamy słoiki zimną przegotowaną wodą. Dobrze zakręcamy. Ponieważ na ogół nie powinno się je pasteryzować, jednak słabo się przechowują wówczas, wkładamy je do gorącej wody i pasteryzujemy 10- 15 minut by chwyciła zakrętka.