Wykonanie
Uwielbiam
malibu ale chciałam je wykonać bez dodania
mleka skondensowanego by można je było dodawać do różnych
drinków i by nie wpływało na zmianę koloru.
Likier ten można przygotować na 2 sposoby z mleczkiem lub bez więc jest uniwersalny w zależności od zastosowania :).

Składniki :duży
orzech kokosowylaska wanilii6 czubatych łyżek
cukru200 ml
spirytusu 95 %300 ml
wody dla tych co lubią
malibu na bazie mleczka 400 ml mleczka skondensowanego niesłodzonegoOpis wykonania:W kokosie robimy dziurkę są trzy kropki jedna zawsze da się przebić :), zlewamy mleczko. Następnie tłuczkiem rozbijamy
orzech. Oddzielamy miąższ od brązowej skórki, trzemy na tarce.Miąższ
orzecha i
wanilię przekładamy do słoika zalewamy
spirytusem wymieszanym z
woda i
cukrem.Odstawiamy na co najmniej 14 dni.
Potem odcedzamy przez bibułki by otrzymać dość klarowny płyn. Wlewamy do butelek i już :).
Kokos rozkładamy na blaszce i suszymy na termoobiegu bez włączonej temperatury przy uchylonych drzwiczkach :) i mamy do ciasta.




Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy