Wykonanie
Gdy tylko zobaczyłam ten przepis, postanowiłam go zrobić :). Ciasto jest wspaniałe, kruche z lekką nutą
orzechową i cudownie kwaśno-słodkimi
wiśniami i ta
beza mmm.... Przepis pochodzi z gazety "Pyszne ciasta z
owocami" .
Składniki :200 g
mąki180 g
cukru50 g mielonych
orzechów laskowych1
jajko + 3
białka125 g
masła1 kg
wiśnisól75 g
brązowego cukrucynamon100 ml
nektaru wiśniowegoOpis wykonania :1. Z
mąki, 60 g
cukru, szczypty
soli, 1
jajka i pokrojonego
masła zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.2.Umyte i wydrylowane
wiśnie przekładamy do rondelka, dodajemy
brązowy cukier, 1/2 łyżeczki
cynamonu i
nektar wiśniowy gotujemy wszystko ok. 5 minut. Następnie odsączamy i odstawiamy do ostygnięcia.3. Okrągłą formę na tarte smarujemy tłuszczem i oprószmy
mąką. Ciasto wałkujemy i przekładamy do formy i dociskamy. Ciasto posypujemy zmielonymi
orzechami. Na wierzchu układamy
wiśnie. Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.4.
Białka ubijamy ze szczypta
soli i 125 g
cukru. Ubitą piane przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobne wzorki na cieście.
Bezę posypujemy niewielka ilością
brązowego cukru i
cynamonem. Pieczemy jeszcze kolejne 10 minut w 200 C.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy