ßßß Cookit - przepis na Magdalenki jabłkowo-cynamonowe z imbirem

Magdalenki jabłkowo-cynamonowe z imbirem

nazwa

Wykonanie

Moje kolejne magdalenki – tym razem bardziej jesienno-zimowe. Aromatem nawiązujące do świąt. Ta wersja magdalenek jest baaardzo wilgotna, aromatyczna i smaczna. Przepis pochodzi ze strony Technicolor Kitchen.
Składniki :
1 duże jajko,
1 białko dużego jajka,
3 łyżki cukru brązowego,
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,
70 g mąki,
70 g cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia (to moja modyfikacja),
1 łyżeczka cynamonu,
1/4 łyżeczki imbiru,
szczypta soli,
85 g niesolonego masła, rozpuszczonego i ostudzonego,
1 jabłko, obrane ze skóry i starte na tarce (tarłam na drobno).
Wykonanie : w misce ubić jajko, białko, cukier brązowy i aromat waniliowy.
W osobnej wymieszać mąkę, sól, cynamon, imbir, cukier i proszek do pieczenia. Dodać do masy z pierwszej miski. Dokładnie wymieszać.
Dodać jabłka i rozpuszczone masło – wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Foremkę do magdalenek wysmarować tłuszczem (jeśli silikonowa można pominąć). Wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 10-12 minut.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=605