Wykonanie
Moje kolejne magdalenki – tym razem bardziej jesienno-zimowe. Aromatem nawiązujące do świąt. Ta wersja magdalenek jest baaardzo wilgotna, aromatyczna i smaczna. Przepis pochodzi ze strony Technicolor Kitchen.
Składniki :1 duże
jajko,1
białko dużego
jajka,3 łyżki
cukru brązowego,1/2 łyżeczki
aromatu waniliowego,70 g
mąki,70 g
cukru,1 łyżeczka
proszku do pieczenia (to moja modyfikacja),1 łyżeczka
cynamonu,1/4 łyżeczki
imbiru,szczypta
soli,85 g niesolonego
masła, rozpuszczonego i ostudzonego,1
jabłko, obrane ze skóry i starte na tarce (tarłam na drobno).Wykonanie : w misce ubić
jajko,
białko,
cukier brązowy i
aromat waniliowy.W osobnej wymieszać
mąkę,
sól,
cynamon,
imbir,
cukier i
proszek do pieczenia. Dodać do masy z pierwszej miski. Dokładnie wymieszać.Dodać
jabłka i rozpuszczone
masło – wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Foremkę do magdalenek wysmarować tłuszczem (jeśli silikonowa można pominąć). Wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 10-12 minut.