ßßß
Składniki :1 duże jajko,1 białko dużego jajka,3 łyżki cukru brązowego,1/2 łyżeczki aromatu waniliowego,70 g mąki,70 g cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia (to moja modyfikacja),1 łyżeczka cynamonu,1/4 łyżeczki imbiru,szczypta soli,85 g niesolonego masła, rozpuszczonego i ostudzonego,1 jabłko, obrane ze skóry i starte na tarce (tarłam na drobno).Wykonanie : w misce ubić jajko, białko, cukier brązowy i aromat waniliowy.W osobnej wymieszać mąkę, sól, cynamon, imbir, cukier i proszek do pieczenia. Dodać do masy z pierwszej miski. Dokładnie wymieszać.Dodać jabłka i rozpuszczone masło – wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Foremkę do magdalenek wysmarować tłuszczem (jeśli silikonowa można pominąć). Wypełnić masą i piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 10-12 minut.
