Wykonanie
Przepis na to ciasto powstał po wizycie już dawno , dawno temu w kawiarni, gdzie założyłam się ze znajomymi ,że zrobię lepsze niż te , które kupiliśmy i było :D Zdjęcia sprzed 2 lat ;)
Składniki :Ciasto :ciasto wykonujemy z połowy proporcji ciasta http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/05/biszkopt-ktory-zawsze-sie-udaje.htmlMasa budyniowa :1
budyń śmietankowy3 łyżki
mąki3
żółtka7 łyżek
cukru kryształu2 szklanki
mleka1 i 1/2 kostki
masłaMus malinowy :500 g
malin świeże lub mrożone7 łyżek
cukru4 łyżeczki
żelatynyBeza :5
białek30 dag
cukru kryształu
czerwony barwnik spożywczyOpis wykonania :1.
Biszkopt pieczemy z połowy proporcji ciasta na dużej blaszce.2. Szklankę
mleka gotujemy z
cukrem,w drugiej rozrabiamy
budyń,
żółtka i
mąkę .Dodajemy do gotującego się
mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając ,aż masa zgęstnieje.Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy i dodajemy zimny
budyń.3.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodając stopniowo
cukier, aż piana będzie lśniąca i
cukier się rozpuści.( ja dodałam niewielką ilość barwnika)Blachę tej samej wielkości co użyta do pieczenia
biszkoptu , wykładamy papierem i wykładamy pianę tworząc nierówną powierzchnię. Pieczemy w 120 C ok. 70 minut.Po tym czasie wyciągamy i studzimy.4.
Maliny wkładamy do rondla z grubym dnem , dodajemy
cukier i gotujemy na małym ogniu ,aż
maliny całkowicie się rozgotują .Do 50 ml zimnej
wody wsypujemy
żelatynę i odstawiamy do napęcznienia .Dodajemy do gorącego musu z
malin i mieszamy ,aż do rozpuszczenia .5.
Biszkopt przekrawamy na pół, masę dzielimy na 3 części .Pierwszy blat smarujemy kremem wykładamy mus z
malin, nast ę pnie znów krem , druga cześć
biszkoptu.Nast ę pnie trzecia warstwa masy i delikatnie układamy
bezę.GOTOWE :)
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy