Wykonanie

Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? To właśnie znaleźliście rozwiązanie tego problemu! Poniżej przepis na pyszne, eleganckie danie, które nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste do przyrządzenia. Natomiast efekt jest spektakularny - soczyste
mięso, pyszny sos i piękny wygląd dania. Smacznego!PERLICZKA W
CZERWONYM WINIESkładniki:1 perliczka25 g
suszonych grzybów50 g
boczku wędzonego250 g
szalotek400 ml
czerwonego wina1 łyżeczka
rozmarynu3/4- 1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
pieprzu2 łyżki
mąkiGrzyby namaczamy (ja użyłam
borowików i podgrzybków i zalałam je na godzinę przed gotowaniem gorącą
wodą).
Szalotki kroimy na pół, a
boczek w kostkę. W garnku (w garnku ma nam się później zmieścić perliczka) rozgrzewamy odrobinę
oleju i podsmażamy
boczek z
szalotkami. Perliczkę nacieramy
solą i
pieprzem, oprószamy
mąką i wkładamy do garnka z
boczkiem i
szalotką (piersią do dołu) i obsmażamy z każdej strony po 10 minut. Następnie przekładamy perliczkę razem z
cebulą i
boczkiem do brytfanny, posypujemy
rozmarynem, dodajemy
grzyby i zalewamy
winem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny - w czasie pieczenia, co jakiś czas (20-30 minut) polewamy perliczkę sosem z brytfanny. Po wyjęciu perliczki dajemy jej odpocząć około 5-10 minut przed pokrojeniem. Sos który pozostał w naczyniu przelewamy do garnuszka i redukujemy, aż zgęstnieje. Ja swoją perliczkę podałam z
kaszą bulgur i surówką ze świeżych warzyw - polecam takie połączenie.Przepis zaczerpnięty z kuchnialidla.pl