ßßß
Nie macie pomysłu na świąteczny obiad? To właśnie znaleźliście rozwiązanie tego problemu! Poniżej przepis na pyszne, eleganckie danie, które nie wymaga wiele pracy i jest bardzo proste do przyrządzenia. Natomiast efekt jest spektakularny - soczyste mięso, pyszny sos i piękny wygląd dania. Smacznego!PERLICZKA W CZERWONYM WINIESkładniki:1 perliczka25 g suszonych grzybów50 g boczku wędzonego250 g szalotek400 ml czerwonego wina1 łyżeczka rozmarynu3/4- 1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżki mąkiGrzyby namaczamy (ja użyłam borowików i podgrzybków i zalałam je na godzinę przed gotowaniem gorącą wodą). Szalotki kroimy na pół, a boczek w kostkę. W garnku (w garnku ma nam się później zmieścić perliczka) rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy boczek z szalotkami. Perliczkę nacieramy solą i pieprzem, oprószamy mąką i wkładamy do garnka z boczkiem i szalotką (piersią do dołu) i obsmażamy z każdej strony po 10 minut. Następnie przekładamy perliczkę razem z cebulą i boczkiem do brytfanny, posypujemy rozmarynem, dodajemy grzyby i zalewamy winem. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny - w czasie pieczenia, co jakiś czas (20-30 minut) polewamy perliczkę sosem z brytfanny. Po wyjęciu perliczki dajemy jej odpocząć około 5-10 minut przed pokrojeniem. Sos który pozostał w naczyniu przelewamy do garnuszka i redukujemy, aż zgęstnieje. Ja swoją perliczkę podałam z kaszą bulgur i surówką ze świeżych warzyw - polecam takie połączenie.Przepis zaczerpnięty z kuchnialidla.pl