Wykonanie
            Tradycyjne pierogi, których nie może zabraknąć podczas Wigilij.SKŁADNIKIFARSZ:80 dag 
kiszonej kapusty2 
cebule10 dag 
suszonych grzybów15 dag 
masła3 łyżki 
olejusól, 
pieprzCIASTO;2 szklanki 
pszennej mąkijajkoszczypta 
solipół szklanki ciepłej przegotowanej 
wodySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Farsz
Grzyby namoczyć w wodzie, następnie gotować około 2 godzi. 
Kapustę dociskamy z nadmiaru 
wody następnie drobno siekamy. 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na 
oleju. 
Kapustę oraz 
masła dodać do 
wywaru grzybowego i dusić na małym aż do odparowania płynu, pod koniec dodać przesmażoną 
cebule. Całości doprawić 
solą i 
pieprzem, odstawić do przestygnięcia.CiastoDo przesianej 
mąki dodać, 
jajko, 
sól, oraz pół szklanki 
wody, wszystkie składniki zagniatamy, do chwili aż ciasto będzie odstawało od miski. Ciasto rozwałkować, szklanką wykroić krążki, na środku każdego krążka kładziemy farsz, brzegi ciasta zwilżamy i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia, następnie wyjmujemy najlepiej łyżką cedzakową. Podawać podsmażoną 
cebulką .