ßßß Cookit - przepis na Budyń jaglany kakaowy

Budyń jaglany kakaowy

nazwa

Wykonanie

"Budyń jaglany" to zdrowa i naturalna alternatywa dla znanej nam wszystkim wersji mlecznej. Budyń z kaszy jaglanej nie zawiera glutenu, cukru ani laktozy. Jak opisać jego smak? Trochę budyń, trochę krem. Idealny na śniadanie czy podwieczorek... Inspiracja
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. wody
szczypta soli
3 łyżki miodu
2 łyżki kakao
1 banan
5 łyżek mleka roślinnego (u mnie mleko sojowe)
garść rodzynek
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną wypłucz na sitku zimną wodą. Następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj szczyptę soli i gotuj 10 minut. Po tym czasie wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem na kolejne 10 minut. Dodaj banana, miód, kakao, mleko i sparzone rodzynki. Wszystko zblenduj mikserem na gładką masę. Przełóż do salaterek. Podawaj na ciepło lub zimno.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/12/budyn-jaglany-kakaowy.html