Wykonanie
Łosoś zapiekany w
miodowo-tymiankowej marynacie podany ze świeżymi
owocami...

Zwykle zapiekam
łososia z warzywami, ale czasem przychodzi czas na zmiany. Dziś pomysł na pieczonego
łososia w marynacie
miodowo-tymiankowej podanego ze świeżymi
owocami. Smakuje naprawdę świetnie. Danie jest lekkie, a dzięki
owocom także rześkie.
Łosoś jest skarbnicą kwasów omega-3 oraz omega-6. Kwasy omega-3 chronią przed chorobami
serca, pomagają zachować odpowiedni poziom cholesterolu we
krwi, poprawiają koloryt cery, korzystnie wpływają na pracę mózgu, przeciwdziałają stresowi i depresji. Kwasy omega-6 natomiast dobrze wpływają na pracę nerek i wątroby, gojenie ran oraz zapobieganie zakażeniom. W wypadku
łososia odpowiednia proporcja
między kwasami omega-3 i omega-6 jest doskonale zachowana.
Łosoś to także cenne źródło witamin - B1 odpowiadającej za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i
serca, B2, która odpowiada za wygląd skóry oraz witamin A i E, które m.in. zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Porcja
łososia zaspokoi też dzienne zapotrzebowanie organizmu na jod regulujący wydzielanie hormonów tarczycy oraz potas usprawniający pracę mózgu i obniżający ciśnienie tętnicze.Składniki dla dwóch osób:400 g świeżego filetu z
łososia,4 łyżki
oliwy z oliwek,łyżka
miodu,pół łyżeczki
tymianku,ząbek
czosnku,odrobina
soku z cytryny,`
sól, np. himalajska,
czarny pieprz,3 plastry świeżego
ananasa,mała gałązka białych
winogron,garść liści
rukoli.Przygotowanie:
Łososia płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Możemy delikatnie skropić go
sokiem z cytryny.W małej miseczce mieszamy ze sobą
oliwę z oliwek,
miód, zgnieciony w prasce lub starty na tarce ząbek
czosnku,
tymianek, odrobinę
czarnego pieprzu i
soli. Tak przygotowaną marynatą polewamy
łososia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez około 25 minut.Myjemy
winogrona i
rukolę,
ananas kroimy w kosteczkę. Na talerzach układamy
owoce,
rukolę i upieczonego
łososia.SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))