Wykonanie

Przepis idealny do wycinania pierniczków w dowolnych, nawet najbardziej nietypowych kształtach. W piekarniku rosną tylko trochę, przez co obrys
ciastek może się co najwyżej miło dla oka zaokrąglić - ale nadal będzie wyraźny i nie powinno być problemów z odgadnięciem, czy mamy przed sobą konia na biegunach, czy może choinkę ;) Grubość
ciastek można ustalić wedle swoich preferencji - ja lubię je rozwałkowywać dosyć cienko. Co najważniejsze, nawet wersja bezglutenowa (która widoczna jest na zdjęciach), nie sprawia problemów przy wykrawaniu. Koniki nie były nadmiernie kruche, pomimo tego, że mają mnóstwo detali, które potencjalnie mogą odpaść (z ogonem na czele). Jeśli planujecie lukrowanie swoich pierniczków, lepiej zmniejszcie ilość
cukru, ponieważ
ciasteczka już same w sobie są bardzo sło dkie. Polecam zdecydowanie jako sprawdzony, podstawowy przepis na pierniczki, które zawsze się udają!Składniki (na ok. 20 dużych pierniczków):500 g
mąki pszennej ( bezglutenowcy: 200 g
mąki gryczanej, 150 g kukurydzianej i 70 g
skrobi ziemniaczanej)250 g
cukru pudru100 g miękkiego
masła2
jajka2 łyżki
miodu2 łyżki
rumu1 łyżka
przyprawy do piernika1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaW misce wymieszać
mąkę,
przyprawę do piernika i
proszek do pieczenia - odstawić. W drugiej misie zmiksować
masło na puszystą, jasną masę. Dodać
cukier puder i
miód i ponownie utrzeć. Następnie dodawać kolejno po jednym
jajku, po każdym przez chwilę miksując. Wsypywać stopniowo mieszankę suchych składników i dodać
rum. Zagnieść gładkie ciasto. Wyłożyć na blat i podsypując lekko
mąką, rozwałkować na pożądaną grubość (u mnie ok. 5 mm). Wycinać pierniczki i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je w temperaturze 180 º C przez ok. 10-15 minut (czas zależy od wielkości i grubości
ciastek - pierwszą partię najlepiej obserwować i sprawdzać co jakiś czas np. przełamując któryś z pierniczków). Gotowe pierniczki pozostawić do wystudzenia i chować do puszek.Można je również przed tym polukrować, np. korzystając z przepisu na
lukier królewski:
białko średniego
jajka4 krople
soku z cytryny1 i 1/3 szkl.
cukru pudruW misc e zmiksować
białko z
sokiem cytrynowym i
cukrem pudrem (najlepiej
cukier wsypywać stopniowo, aby wyłapać moment w którym
lukier uzyska odpowiadającą nam gęstość).
Lukier uzyskany z podanych proporcji będzie idealny do precyzyjnego zdobienia; po rozcieńczeniu dodatkowym
sokiem z cytryny będzie nadawał się do dekorowania większych powierzchni. Do drobnych zdobień używam jednorazowych tylek, zrobionych własnoręcznie ze zwiniętego kawałka papieru do pieczenia.Smacznego!





Źródło przepisu na
ciasteczka (z moimi modyfikacjami): opakowanie foremek ;)Przepis na
lukier królewski: http://www.mojewypieki.com