Wykonanie
Sernik pojechał do mnie z pewną miłą wizytą do koleżanki i jej półrocznego przystojniaka ;)Ponoć smakował. Wiem, że był mocno
kawowy ;)Bardzo prosty do zrobienia. I zdecydowanie warto go zrobić! ;)Nie trzeba dodawać
jagód - można zrobić po prostu sernik
kawowy. Można dodać również rozpuszczoną tabliczkę
czekolady lub
kakao i zrobić sernik
czekoladowy.

Składniki:Spód:200 g
ciastek maślanych80 g
masłaMasa serowa:1 kg
sera sernikowego lub półtłustego potrójnie mielonego120 g (ok. 1/2 szklanki)
cukru3 duże
jajka200 ml
śmietany kremówki4 łyżki
kawy rozpuszczalnej (ja dałam troooochę więcej ;))2 łyżeczki
cukru waniliowegoDodatkowo: ok. 200 ml
jagódCiastka maślane bardzo drobno kruszymy. Dodajemy rozpuszczone
masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.Wszystkie składniki na masę
serową umieszczamy w misie miksera i mieszamy do czasu polączenia się wszystkich składników - nie dłużej, żeby nie napowietrzać masy.Na mocno schłodzony spód wykładamy
jagody (możecie ich nie dodawać, a jeśli macie mrożone - dodać bez rozmrażania!) i wylewamy na nie masę
serową.Pieczemy ok. 80 minut w temperaturze 160 stopni.Zostawiamy do przestygnięcia w uchylonym piekarniku, po czym wkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.Smacznego :)P.S. Czy wspominałam, że sernik jest idealny do kawy? ;)

