Miałam taki czas w życiu, że prażony słonecznik dodawałam do wszystkiego do czego byłam w stanie - ciast, ciastek, makaronów, lodów, zup.Te ciastka owsiane robiłam przez pewien czas bardzo często - spróbujcie koniecznie!Składniki:1 kostka masła w temperaturze pokojowej1 szklanka płatków owsianych1 szklanka ziaren słonecznika1 i 1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki drobnego cukru2 łyżeczki aromatu waniliowego2 łyżki cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soliNa suchej patelni uprażyć słonecznik i odstawić do ostudzenia.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz aromatem na gładką, białą masę. Wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Dodać ostudzone ziarna słonecznika i płatki owsiane i ponownie zagnieść ciasto - będzie ono miękkie i tłuste.Z ciasta lepić niewielkie kule, kłaść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i lekko spłaszczać. Zachować niewielkie odstępu - ciastka mogą nieznacznie rozlać się po blaszce.Piec przez 5 minut w temperaturze 175 stopni.Z blaszki zdejmować po przestudzeniu - wcześniej ciastka będą miękkie i mogą się rozpadać.Smacznego! :)