Wykonanie
Przepis na bardzo łatwe, szybkie w przygotowaniu maślane
ciasteczka owsiane z prażonym
słonecznikiem. Pochodzi on ze strony Moje Wypieki, u mnie w odrobinie zmodyfikowanej formie.Składniki:1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
płatków owsianych1 szklanka
ziaren słonecznika250g
masła0,5 szklanki
cukrułyżeczka
cukru wanilinoweg1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliPracę zaczynamy od uprażenia
słonecznika: robimy to używając suchej patelni (bez żadnego tłuszczu), podgrzewamy aż nabiorą złotawego koloru. Odstawiamy do wystygnięcia a w międzyczasie zajmujemy się resztą składników. Najpierw ucieramy
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym. Ważne żeby
masło było w temperaturze pokojowej natomiast zamiast
cukru wanilinowego lepiej użyć prawdziwego
cukru waniliowego ale wiadomo, że zazwyczaj jednak łatwiej i taniej jest sięgnąć po ten pierwszy. W oryginalnym przepisie autorka sugeruje żeby
cukru wanilinowego użyć 16g (całe opakowanie!) dla mnie jednak takie
ciasteczka są zbyt słodkie więc zredukowałam tę ilość do jednej łyżeczki a i tak wciąż są bardzo słodkie. Następnie dodajemy
mąkę i
proszek do pieczenia i ugniatamy ciasto. Kiedy masa jest już gładka dodajemy
płatki owsiane, wystudzony prażony
słonecznik i szczyptę
soli i zagniatamy ciasto dalej. Może się wydawać, że suchych składników jest bardzo dużo i że ciężko będzie uzyskać masę, która będzie się trzymać w jednej całości ale ostatecznie nie jest to problemem. Z gotowego ciasta robimy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie lekko spłaszczamy je widelcem lub łyżką. Ważne jest żeby kulki te układać w sporej odległości od siebie ponieważ pod wpływem temperatury w piekarniku trochę się one rozleją i zwiększą swoją średnicę.
Ciasteczka pieczemy w temperaturze 175st. C przez ok. 15 minut, do zarumienienia się. Smacznego! :)